fbpx

Deze 10 verhalen lazen jullie massaal in 2020: Elvis, dokter Hauben en de Pauwengraaf

7

Ooit aan de Maas heeft er weer een jaar vol weetjes en verhalen opzitten, en mocht 2020 afsluiten met een boek dat hopelijk al in uw boekenrek ligt. Maar jullie bezochten ook massaal deze website om tal van verhalen te lezen. Een overzicht van de 10 meest opvallende artikels:

  1. 2020 was nog maar een week oud, of ik deelde een foto met uitleg over de Kikbeekvallei in Opgrimbie. Misschien wel de meest gedeelde en geliefde foto van het jaar. Voor mij ook nog steeds een favoriet.

2. De link werd gelegd tussen Marc van Ranst en de Maasmechelse dokter Théodoor Hauben. Hoe de geschiedenis zich herhaalt en hoe Hauben in 1866 de ‘van Ranst’ van die tijd was. Geen corona toen, maar wel cholera.

3. Koen Albregts wilde met mij – toen dat nog mocht – een koffie gaan drinken aan de Pauwengraaf om iets te laten zien. Het geheime kunstwerk van Eisden bleek verstopt te hangen op eenzame hoogte. En Koen deelde het met ons.

4. Nostalgie voor de mensen uit Opgrimbie als we het over ‘De Pels’ hebben. Een verborgen parel die loopt tussen de Heirstraat en de oude kerk in Opgrimbie.

5. We leerden hoe een dorp zoals Opgrimbie ooit helemaal niéts te maken had met Leut of Vucht. En hoe die dorpen eeuwenlang hun eigenheid hadden, tot aan de fusie in de jaren 70. De heerlijkheden van Maasmechelen werden massaal gelezen.

Het kasteel van Oensel begin 1900.

6. Emotionele reacties bij het verhaal van Cornelis en Henri die in 1894 samen door het ijs zakten en stierven. Dramatische feiten aan de vijvers van het inmiddels verdwenen kasteeldomein ‘Hof van Oensel’.

7. Elvis aan de Maas: hij bestond! De man rolde in de jaren 80 en 90 met zijn Ford over de Rijksweg van Maaseik tot Lanaken. Velen die hem herkenden, jongeren die nog nooit van hem hadden gehoord. Jef moest het eens weten.

8. Het verzonken huis langs het kanaal in Eisden-Dorp is eentje dat in het collectief geheugen zou moeten zitten, maar ook hier verbazen we ons als veel jongeren nooit van dit verhaal hadden gehoord. Mijngeschiedenis!

9. De link tussen Leut en Napoleon is misschien wat ver gezocht, maar ze was er. Een verhaal over de allerhoogste adel in ons land, maar dan aan de Maas. Allemaal via het kasteel van Leut.

Het kasteel van Leut.

10. En de oorsprong van dat kasteel in Leut kregen jullie ook voorgeschoteld. Ooit begonnen als één toren, vandaag een bouwvallig kasteel… maar is zit schot in de zaak om dit juweeltje helemaal te herstellen. En o ja, honderden Maasmechelaren zijn er geboren!

Wie nog een boek wil kopen kan dat hier. Ze is ook nog steeds verkrijgbaar bij de Delhaize in Eisden aan de Oude Baan.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen