fbpx

De Kikbeekvallei: waar magische waterbronnen doorheen het landschap vloeien

43

Mystieke sferen aan de Kikbeekbron.

Als je over de E314, Weg naar Zutendaal of Weg naar As Maasmechelen binnenrijdt, rol je bergaf de Maasvallei in. In die afdaling gebeurt er ondergronds iets magisch.

Onder het ‘Kempisch plateau’ stroomt op tal van plaatsen water. Het gaat om regen- en grondwater dat in As, Zutendaal en Genk wordt opgevangen en door de bodem richting de Maasvallei vloeit.

Dat water komt in Maasmechelen op tal van plaatsen ‘boven de grond’. Prachtige bronnen. De Kikbeekvallei met haar bronnen is zo’n ongeziene Maaslandse parel waar het water ‘boven’ komt en beekjes, moerassen en heide elkaar aflossen.

Beken, heide en moerassen in de Kikbeekvallei.

Nu in de winter is het er adembenemend zéker met de lage felle zon erbij. Richting Rekem ligt ook de Vallei van de Ziepbeek die zeker zo mooi is. 

Al dat bronwater stroomt sinds vele eeuwen non stop naar beneden richting de Kikvijver, Aspermansvijver en zo in de vele beken die door Opgrimbie, Mechelen, Kotem, Boorsem en Rekem stromen.

Allemaal water dat uit de ‘berg’ glijdt en uiteindelijk uitmondt in de Maas. Zeer helder en zuiver water dat eigenlijk pas vervuild wordt als het in de Maas terecht komt. 

Je hoeft niet naar de Ardennen om beekjes doorheen de bossen te vinden.
Het water van de Kikbeekvallei vloeit richting de Kikvijver en zo verder tot in de Maas.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
2 Antwoorden
  1. Gucciardi Rosario

    Mooi artikel met prachtige foto’s weer. Onder aan de voet van de helling, thv. het voormalige speedway parcours werd jaren geleden een plek van prehistorische vuursteenbewerking gevonden en onderzocht. Het rapport is online te vinden.

  2. Humblet Frans

    Ben er ooit met een gids gaan wandelen. De Vrieselbeek was echter de beeb waar we vaak met de blote voeten in het water gingen zitten om te zien we het langste vol hield.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

Gerelateerde verhalen