fbpx

“De meest coole wagen die ik ooit zag”, Jefke Presley was beroemd van Lanaken tot Maaseik

23
Over de Rijksweg karren van Lanaken tot Maaseik in deze bak. (Foto: helaas onbekend)

Ik moet acht jaar geweest zijn toen ik achter in de bruine Opel Kadet van mijn ouders zat. We stonden stil aan het kruispunt van het gemeentehuis om de Rijksweg op te rijden richting Eisden.

Tegenover de toenmalige Nopri – waar je vandaag de GB vindt – lag toen een frituur. “Kijk, kijk, daar staat Jef Presley met zijn auto!”, zegt mijn pa terwijl hij optrekt als het licht op groen springt.

Daar stond hij, de meest coole auto die ik toen als klein manneke ooit had gezien. Wauw! Er stapte een imposante man uit de witroze slee. Een beetje traag, maar toch cool. Een indrukwekkend pak met hakkenschoenen denk ik. Opvallende zonnebril, donker zwart haar. Stappend richting frituurbarak.

Wie. Was. Dat!? (Lees verder onder de foto)

Jef Presley in een nog straffere omgebouwde Elviswagen in de jaren tachtig. (Foto: collectie Mark Dreesen)

Jefke Presley was een icoon in het Maasland. Beroemd van Lanaken tot Maaseik, pronkend met zijn wagen over de ‘steinweeg‘. De Dilsenaar was bezeten van Elvis Presley. Ik hoorde verhalen over hoe hij thuis alleen maar Elvis draaide en alleen maar Elviskledij droeg.

Zijn Ford Capri zou er toen – midden jaren negentig – nog braaf hebben uitgezien. “Ooit monteerde hij zelfs een volledig drumstel op het dak van zijn wagen, maar de politie heeft hem toen gestopt.” Zoveel verhalen met doorspekte en wellicht aangedikte anekdotes. (Lees verder onder de foto)

Jef in actie. (Foto: Sanseveria, VTM)

Doorheen de jaren zou ik die witroze auto nog vaak tegenkomen. Gewèldig als die bak passeerde. Wennen deed het nooit. Ook niet die dag in frituur Den Eërpel ergens in 1999-2000. Ik stapte de zaak binnen met de bestelling die mijn ouders me meegaven. Flink gaf ik het briefje af en wachtte.

Twee minuten later later ging de deur achter mij open en stapte Jef Presley binnen. Voor het eerst zag ik ‘The King oet Lanker’ van dichtbij. 

Rond 2013 liep het gerucht op sociale media dat hij overleden was. Fake news zou blijken. Een hoax. Zo gaat dat bij sterren.

Marco Mariotti

Hij was veel kleiner dan ik mij altijd had ingebeeld. En hij liep ook wat gebukt. Een zwart pak met rode accenten en foto’s van The King op zijn mouw gespeld. Pikzwart haar, bakkebaarden inbegrepen.

De eerder droevige blik en het pintje dat hij uit de frigo nam, blijven me bij. Het werd stiller in de frituur. De wachtenden gaven elkaar wat wijzende blikken. Links en rechts gegniffel, en een friturist die zijn frieten opgooide. Meer niet. (Lees verder onder de foto)

Jef op zijn oude dag bij WZC Heyvis. (Foto: Mark Dreesen).

Ik zag Jef Presley nadien nog geregeld, maar plots was dat voorbij. Jaren later rond 2013 liep het gerucht op sociale media dat hij overleden was. Fake news! Een hoax. Zo gaat dat bij sterren. Jef ‘Presley’ Budna woonde in woonzorgcentrum Heyvis in Eisden waar hij tot zijn laatste dagen bleef. In 2015 overleed hij alsnog op 76-jarige leeftijd. 

Drumtalent

Dankzij het YouTubefragment van Sanseveria – het VTM-programma begin jaren 90 – zag ik onlangs het drumtalent van de man. Het programma volgde het opvallende leven van Jef met geweldige beelden. Jef zat door de week op een graafmachine en in het weekend achter zijn drumstel. Hij geraakte aan lager wal, sliep ooit zelfs in een soort garage en zijn drum werd door een deurwaarder in beslag genomen.

Ik herkende in de serie weer die sombere blik en het stoere imago van bij de frituur twintig jaar geleden. De tranen van een clown? The King van het Maasland keer nooit meer terug, maar de herinnering is eeuwig. 

De aflevering van Sanseveria begin jaren negentig met Jef Presley in de hoofdrol.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
15 Antwoorden
 1. Guy de banjoman.

  Zeer vriendelijk persoon.ik vroeg hem ooit” wat is u naam ” en hij zei” Jeff met dubbel F”
  Op zijn Amerikaans. Toffe kerel R.I.P,,,,,,rock in peace Jeff Presley.

 2. Serge

  Als ik zaterdagsmiddags de Bosstraat onveilig maakte, zag ik Jefke voorbij komen over de Bosstraat aan 10 km per uur, zodat iedereen hem gezien had. Ik vroeg mij altijd af , wie dat was 🤔. Leuk om nog eens te zien, en zijn verhaal te kennen na 35 jaar🤷‍♂️

 3. Rudy

  Één legende in het Maasland. Ik ben blij dat ik Jefke heb gekend. En als je hem zag aan komen stond je even stil zo dat je zijn mooie auto kon bewonderen. Gone but not forgotten Rest In Peace 🙏 🙏 🙏

 4. werner

  ook dikwijls met hem gepraat aan het tankstation in Lanklaar,ik was vrachtwagen chauffeur bij Bekaert,en ook een grote Elvis fan,Jefke was een toffe mens !

 5. Johnny

  Geweldig! Als klein menneke keek ik op naar Jef die 3 huizen verder woonde, ik wou zo graag drum leren spelen, mijn pa wou hem vragen om mij les te geven maar dat wou ik niet. Ik durfde niet, je gaat toch zeker niet zo’n ster storen, dacht ik 🙂

 6. Goedele Dirkx

  oh, hoe leuk is dit om terug te lezen! ook voor ons als kind een echt bekend dorpsfiguur… ik kende jullie site nog niet maar vind dit super om te ontdekken en verhalen te lezen over onze roots. heel tof, dankjewel!

 7. Stijnen Mia

  Mijn broer Jefke ,hij leefde voor zijn muziek en zijn Oma ❤️ . Een top drummer ! Hij had ooit de kans om bij Golden Earring te spelen maar weigerde dit voor zijn Oma . Jefke voor altijd in mijn hart .

  1. Sonja

   Als kind geloofde ik vast dat Elvis Presley aan de Maaskant woonde want dat had mijn
   Vader me wijsgemaakt.😊 Jefke Presley, the King van de Maaskant met zijn prachtig kostuum en die blitze auto .🤩. ik was er helemaal mee weg. Geweldig, toch !

  1. Iris

   Ik ben opgegroeid in Lanklaar waar mijn ouders een Esso station hadden . Ik woonde er van 1971 tot 1986 … Maar wat herinner ik me nog goed wanneer Jefke kwam tanken met zijn coole auto … Iedereen staarde hem aan … Voor ons was hij een kei vriendelijke lieve man en blij dat ik hier nog iets over hem lees … 👍👍

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen