fbpx

Zij was bevriend met Napoleon en Leopold I, haar zoon woonde in Leut

14
Sophie-Louise-Zoé de Feltz.

Wie Napoleon en Leopold I zijn, moet ik u waarschijnlijk niet meer uitleggen. Of toch? De eerste is een Franse keizer rond 1805 en verovert zowat half Europa. De andere mag in 1830 onze eerste Belgische koning worden.

Wat die twee heren Maasmechelen te maken hebben? Momentje!

Napoleon Bonaparte. Painting by Joseph Chabord 1786-1848.

Zowel de vrouw van keizer Napoleon als die van koning Leopold I hadden een hofdame: een persoonlijke assistente die hen overal begeleidde. Die taak was weggelegd voor een straffe dame: Sophie-Louise-Zoé de Feltz.

Wat zij met Maasmechelen te maken heeft? We zijn er bijna.

Hoe belangrijk was zo’n hofdame? Wel, de rol van hofdame was enkel weggelegd voor vrouwen uit de allerhoogste adelijke kringen in een land. Zoé had eigenlijk perfect zelf koningin kunnen worden, als ze met de juiste vent was getrouwd. Maar ze werd dus… hofdame.

Zoé had ooit perfect zelf koningin kunnen worden, als ze met de juiste vent was getrouwd.

Zoé de Feltz was zeer nauw verbonden aan het Franse en later aan het Belgische koningshuis. Ze liep de paleisdeuren plat en werd zowaar de rechterhand van de keizerin en later de koningin. Ze regelde zelfs de doop van Napoleons zoon. Als dank gaf hij haar enkele zeer dure sieraden van goud en amethist. (lees verder onder foto)

De bewuste sieraden die Zoé van Napoleon kreeg. Foto: Kristof Pieters, HLN.

Zoé trouwde uiteindelijk met Gentenaar Philippe Vilain XIIII, iemand uit een andere adelijke familie. Ze kregen samen acht kinderen. Hun oudste zoon heette CharlesGhislain.

Leut

Charles leert in 1822 een meisje van adel uit Maastricht kennen. Het gaat om Pauline, de dochter van de Maastrichtse burgemeester. Haar vader bezit een drietal kastelen in het Maasland. Charles en Pauline trouwen en gaan wonen in één van die kastelen: in die van Leut. (Lees verder onder foto)

Het kasteel van Leut vanuit de lucht. Foto: OADM.

Ze krijgen daar samen zeven dochters.

Hun oudste dochter heet Zoé, want ze is vernoemd naar haar oma. De zeven zussen delen allen dezelfde familienaam: Vilain XIIII. Zoé de Feltz was dus de moeder van de laatste échte kasteelheer in Leut en de oma van de zeven kasteeldochters.

Leopold I bleef in 1864 logeren op het kasteel. Napoleon, Leopold I en Sophie-Louise-Zoé de Feltz met Maasmechelen te maken hebben? Meer dan je zou denken.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
4 Antwoorden
    1. Guus Peters

      Frapant. De eerste vrouw van Keizer Napoleon was Josehine de Beauharnais. Gravin Francoise D’Arberg evenals twee dochters waren hofdames van Josephine. Gravin Francoise was de vrouw van de kateelheer van Elsloo, Nicolaes D’Arberg. Misschien kende Zoe en de dames D’Arberg elkaar van het kaarten in Leut of Elsloo……

      zie: elsloo.info deel 10 de heren van Elsloo Graaf Nicolas Antoin D’Arberg

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen