De werken aan de Dokter Haubenlaan in Maasmechelen zijn u ongetwijfeld al opgevallen. Verkeershinder, vloeken, het hoort er allemaal bij. Maar het afschrapen van de toplaag leidde tot een bijzondere ontdekking die ik niet had zien aankomen.
Al bijna twee jaar deel ik hier verhalen over Maasmechelen, en ook over deelgemeente Mechelen-aan-de-Maas. De gebroeders Smeets maakten begin 1900 – nog voor de mijnindustrie losbarstte – gelukkig heel wat foto’s en postkaarten met dorpsgezichten van in die tijd. Ze beseften wellicht niet hoe waardevol die beelden zouden zijn voor de toekomstige generaties. (lees verder onder de foto)
120 jaar later herkennen we nog steeds zaken van op die oude foto’s. Kerktoren, gemeentehuis, met soms een herenhuis of boerderij die er nog steeds staan. Verder is er bijzonder veel veranderd en verdwenen. Net zoals de typische kasseien op straat die ervoor moesten zorgen dat paard en kar vlotter door konden. In de winter werd het anders één modderpoel met diepe karrensporen.
En wat blijkt nu.
Die duizenden kasseien waren helemaal niet verdwenen. Ze lagen gewoon netjes verstopt onder een laag grind en asfalt, aangelegd in de jaren vijftig vermoed ik. Al minstens een halve eeuw zaten ze daar te wachten om ooit het zonlicht weer te zien. (Lees verder onder de foto)
Kasseien waar de Maasmechelaren van lang geleden met hun klompen – en op zondag met hun mooie schoenen – over liepen. Burgemeester Joseph Smeets, prof-dokter Théodore Hauben, Duitse soldaten uit WOI, reizigers, boeren en boerinnen, ze stapten er allemaal over. Misschien huppelden de alleroudste bewoners van de Maasmeander er nog op. Ik ben er zeker van.
Nog een idee om een bepaalde strook kasseien te recycleren aan de Dokter Haubenlaan, of elders in het centrum? Of beter niet? Dan mogen ze binnenkort gewoon terug verdwijnen onder een kersvers laagje asfalt, klaar voor een nieuwe winterslaap van nog eens een halve eeuw. Ook goed.
(Met dank aan Riccardo Moro voor de tip)
Het eerste geschiedenisboek van Maasmechelen kopen? Dat kan hier.
Weer een stukje historie dat moet plaats maken voor asfalt. Waarom werd niet een deel behouden? Zonde.
de rest ligt begraven in de “steinkoel ” aan de oude baan onder het voetbalplein . Mijn gedacht !
Waarom geen stukje kasseien laten liggen of hergebruiken als verkeersdrempel op de Dr.Haubenlaan…2 vliegen in een klap …veiligheid en aandacht voor ons historisch verleden… Wie is hiermee eens ?