fbpx

Het leven van Joseph Smeets: de volkse burgemeester die met één hand op de rug liep

22
Joseph Smeets was gekend voor zijn middenlijn. (Foto: Smeets)

De Joseph Smeetslaan is één van de drukst bereden straten van de gemeente. Maar wie was Joseph Smeets?

Pierre Joseph Isidoor Smeets is geboren in Mechelen-aan-de-Maas 25 juni 1859. Hij is de oudste van zeven kinderen en groeit op aan de hoek Joseph Smeetslaan – Rijksweg. Zijn ouders beginnen er drukkerij-café Smeets-Nouwen.

Hij trouwt in 1891 met Josephina Hauben, het nichtje van dokter Hauben. Hauben is zelfs getuige op hun huwelijk. Ze krijgen twee zonen en een dochter. Josephina overlijdt helaas al in 1896 jaar aan een korte ziekte. Ze is dan nog maar 39. 

Joseph op een familiefoto. Zijn vrouw is dan al overleden. (Foto: Smeets)

Joseph Smeets is in diepe rouw. Een jaartje later in 1897 wordt hij burgemeester in Mechelen-aan-de-Maas dat dan een kleine 2.000 inwoners telt. Vandaag zijn er dat zo’n 15.000. Deelgemeenten zoals Opgrimbie, Eisden, Leut zijn in die tijd nog zelfstandige gemeenten. Ieder voor zich. 

Smeets verwezenlijkt heel wat dingen tijdens zijn lange carrière in de dan nog kleine boerengemeente. Hij laat het huidige gemeentehuis bouwen in 1900 en haalt samen met deken Bernard de Normaalschool naar Maasmechelen. Vandaag is dat campus de Helix. 

De Normaalschool vandaag campus de Helix ligt hier mede dankzij Smeets. (Foto: onbekend)

De man is naast burgemeester vooral ook ondernemer. Hij handelt in wijn, en levert alle flessen voor de vele misvieringen. En in een pand aan de Hemelrijkstraat-Vaartstraat begint hij een sigarenfabriek waar een twintig tal mensen werken.  

De Duitse soldaten staan tijdens WOI in 1914 aan zijn deur en hij moet zijn sigarenzaak stopzetten. Niet veel later ziet hij van op de eerste rij hoe er in Eisden steenkool wordt gevonden. 

sigarenfabriek
De sigarenfabriek in de Vaartstraat met het personeel. Foto: Smeets.

Smeets zal zeker 33 jaar burgemeester blijven. Hij is geliefd en gekend om zijn volkse stijl. Typerend is zijn kaarsrechte houding met één hand op de rug als hij wandelt. De man overlijdt in 1929 na een lange en pijnlijke ziekte. Hij is dan 70 jaar. 

Zijn oudste zoon Theo zal in 1933 ook burgemeester worden van Mechelen-aan-de-Maas tot in 1970.

Eén van de vele achterkleinkinderen van Joseph woont nog steeds in onze gemeente. Dank aan Marc Smeets voor beelden, weetjes en info over zijn overgrootvader.

De uitvaart van Joseph Smeets in 1929. Een pak volk op de hoek van Hemelrijkstraat-Vaartstraat richting kerkhof. Rechts zijn gewezen sigarenfabriek nog in beeld. (Foto: onbekend)
Het familiegraf Smeets-Nouwen waar ook Joseph in begraven is ligt nog steeds op het oud kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas. (Foto: Mariotti)
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
2 Antwoorden

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen