fbpx

Drukkerij Smeets-Nouwen

9

De oudste Mechelse krantjes uit 1870, massa’s dorpsfoto’s, overlijdensberichten. Zowat álles werd hier ooit gedrukt bij drukkerij Smeets-Nouwen.

Dit gebouw uit periode 1850 diende niet enkel decennia lang als drukkerij, maar ook als café en woning. Het lag op de hoek met de toen nog rustige Rijksweg en de Joseph Smeetslaan (toen nog Bosstraat). Vandaag ligt dit stuk er verloederd bij en worden er op termijn appartementen gebouwd.

Oldtimer

Zowat alle oude unieke postkaarten en foto’s die hier op Instagram passeren, werden daar ooit gedrukt. Meestal werd er samengewerkt met fotograaf Remi Verschelde. Die maakte ook de bovenste foto. De wagen rechts in beeld was van dokter Smeets, de oudste zoon van de drukker. Andere zonen Gerard en Artuur hielpen mee in de zaak.

De originele pedaalpers uit de drukkerij is vandaag in de bibliotheek te bezichtigen. De ‘Liberty pers’ werd in 1860 in New York uitgevonden en internationaal verkocht. Rond 1900 haalde dus ook de familie Smeets een toen ‘moderne’ pers in huis, aangekocht in Brussel. Wereldwijd zijn er nog maar enkele exemplaren te vinden, en die van Maasmechelen is nog in bijzonder goede staat.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
3 Antwoorden
 1. alojz

  goed bezig .
  groeten van DE Heemkundige kring van OPGRIMBIE , ‘t oude GRIMBIACA.

  Maandag 2
  december . maandelijkse open archief avond. vanaf 18.oo uur tot 22.oo uur
  in het gemeenschapscentrum . Hoekstraat . ingang zijkant . WELKOM

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen