fbpx

Op 2 augustus 1901 verandert het Maasland voor eeuwig (en dat is de ‘schuld’ van deze meneer)

8
André Dumont Jr. was een leerling van professor en mijningenieur Guillaume Lambert.

In de nacht van 1 op 2 augustus 1901 boort het onderzoeksteam van André Dumont steenkool aan in As. De start van een industriële revolutie aan de Maas en heel Limburg. De omgeving verandert in sneltempo! Zo verliep de aanloop in grote lijnen:

Al in 1850 en 1870 presenteren hoogleraren aan de universiteit van Leuven studies die aantonen dat er steenkool in de Belgische bodem moet zitten. Eén van hen is Guillaume Lambert. Er zijn meteen believers en non-believers.

(Lees verder onder de foto)

Professor mijnbouw Guillaume Lambert gaf les aan de KU Leuven.

Nog een geoloog die overtuigd is dat er steenkool in de bodem steekt, is André Hubert Dumont. Hij stelt in 1853 zijn geologische kaart van België voor en wijst naar het noorden van het land waar het ‘zwarte goud’ in de grond moet steken. Hij overlijdt niet veel later.

Er wordt effectief geboord in Heerlen rond 1878. En in 1897 doet men nog een poging in Lanaken, in de hoop de steenkoollaag aan te boren, maar het is telkens mis.

(Lees verder onder de foto)

Een voorbeeld van een boortoren, hier in Genk.

Hoogleraar Guillaume Lambert blijft erin geloven, en één van zijn leerlingen André Dumont – zoon van de geoloog hierboven – focust zich na nieuwe studies en rapporten nog meer op Limburg.

Wat na de laatste boring in Lanaken? Moet men meer naar het noorden of het zuiden? André Dumont in 1899 noordwaarts voor Elen waar men een jaar lang boort, maar ook daar mis schiet. 

Bij de boorwerken in Elen breekt de boor zelfs op 900 meter diepte, met veel kritiek van collega’s als gevolg. “Bestaat die steenkoollaag wel?”

(Lees verder onder de foto)

De rust in het Maasland en de Kempen maakte plaats voor mijnindustrie.

Boren kost geld, en het geloof keldert. Andere collega’s steunen en één iemand stelt zelfs voor om rond  1900 in Mechelen-aan-de Maas te boren. De boring gaat niet door. Achteraf zou blijken dat het in Mechelen hard raak was geweest.

André Dumont Junior is de wanhoop nabij, maar gaat in de zomer van 1901 vol voor As. Na enkele weken boren is het in de nacht van 1 op 2 augustus raak: “Kohle Angebort”, luidt de telegram. Zijn antwoord: “Ik wist dat we ze zouden vinden.”

Bestel hier de boeken van Ooit aan de Maas

LEES OOK:

Eeuwenlang alleen maar heide, bosjes en schaapjes… en toen barstte de mijnindustrie los

32 jaar geleden sloot mijn van Eisden: “In 1955 werkte er meer dan 7.000 man”

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen