fbpx

Eeuwenlang alleen maar heide, bosjes en schaapjes… en toen barstte de mijnindustrie los

8
Een ingekleurde foto van de Eisdense heide met links en rechts wat boompjes uit 1920

Het gebied aan het stadion van Patro Eisden en Decathlon zag er 100 jaar geleden zo uit. De mijnindustrie was cruciaal voor onze regio, maar is tegelijk verantwoordelijk voor het massaal doen verdwijnen van dit soort landschappen. Het bestaan van deze beelden is dan ook goud waard.

Dit is één van mijn favoriete beelden van het oude Eisden, van de heide aan de overkant van het kanaal. Er was toen enkel sprake van Eisden-Dorp en de cité bestond nog maar enkele jaren. Deze foto is wellicht genomen in de vroege jaren 30.

We krijgen hier een laatste glimp te zien van hoe de omgeving er toen, maar eigenlijk vele eeuwen eerder ook al, uitzag.

Het leven ging toen trager, maar sinds de industriële revolutie gaat dat leven sneller dan ooit.

Heide, kleine bosjes, kronkelende wegjes over een glooiend landschap, moerrassen en beekjes. En dan links en rechts wat schaapjes. Denk daar een boer of boerinnetje bij, en misschien wat spelende kinderen. En voila, het doorsnee beeld van Maasmechelen aan de rand van de dorpskernen in die tijd.

I

Maar al die landschapsfoto’s in Eisden nét voor de míjnindustrie écht zou losbarsten, zijn ware tijdreizen. Dit landschap geeft een beeld van hoe het er toen, maar ongetwijfeld in 1200, 1400, 1600… ook al uitzag. Het leven ging toen immens traag, en sinds de industriële revolutie gaat dat leven sneller dan ooit.

‘Littekens’

Het mijngebouw en de mijntorens in de verre achtergrond – vandaag het Terhillshotel en de cinema – moet je even wegdenken, want dat worden de eerste ‘littekens’ in het ongerepte gebied van de Eisdense heide. De industriële revolutie en de mijnbouw bracht veel werkgelegenheid met zich mee in een regio die daar nood aan had. Maar het is tegelijk verantwoordelijk voor het doen verdwijnen van dit soort beelden.

Net daarom zijn ze zo belangrijk.

(Lees verder onder de foto)

De Rijksweg links vandaag, rechts in de jaren 60.

Vandaag zijn he andere tijden. Om de 10 á 20 jaar verandert de Maasmechelse omgeving duidelijk zichtbaar. Leg eens een foto van de Rijksweg of Mechelen-centrum uit de jaren 60 langs die van vandaag. Onherkenbaar. Over appartementen begin ik zelfs niet.

Maasmechelen zal in 2221 of 2421 of 2621 ongelooflijk spectaculair veranderd zal zijn. Wie durft gokken hoe het er dan zal uitzien?

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen