fbpx

32 jaar geleden sloot mijn van Eisden: “In 1955 werkte er meer dan 7.000 man”

26

Vandaag exact 32 jaar geleden sloot de mijn van Eisden. Het einde van een tijdperk, een drama voor veel gezinnen. Opvallend: in 64 jaar verongelukten maar liefst 282 mijnwerkers.

Het steenkoolverhaal start in 1900. Tal van proefboringen leveren een positief resultaat op en Eisden zal de enige mijn van het Maasland worden.

In 1922 wordt de eerste steenkool naar boven gehaald. Tot aan 1950 wordt er gewerkt op 500-600 meter diepte, later op 600-700 meter diepte en vanaf de jaren 70 zelfs op 780 meter. Via kleinere zijgangen dalen ze tot de allerdiepste plekken op soms 900 meter. Een kleine kilometer diep de grond in.

Werk voor iedereen

De jaren 50 is veruit de topperiode. Na de Polen en Slovenen, steken ook de Italianen, Marokkanen, Spanjaarden, Grieken en Turken hun handen uit de mouwen. Werk zat.

In 1955 dalen maar liefst 7.340 mijnwerkers in de schachten af en in 1957 wordt bijna 2 miljoen ton steenkool bovengehaald. In alle jaren kwam er 73 miljoen ton boven.

De mijnkathedraal.

282 doden

In de 64 jaar dat de mijn actief was, verongelukten 282 mijnwerkers. Gemiddeld meer dan vier mannen per jaar. Het aantal mannen dat nadien aan stoflong bezweek, is moeilijk te schatten.

De mijn sloot op vrijdag 18 december 1987. Pas in het voorjaar van 1988 ging alles écht dicht nadat alle gallerijen en pompen werden afgesloten. (Gebaseerd op koolmijnen.be)

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
10 Antwoorden
  1. Huub Breuls

    Mijn vader Tjeu den Hollenjer Breuls uit Urmondwerkte daar van 1946 tot 1971 Als primeur ,iedere dag Dagpost 05-30 beginnen iedere morgen om 04-30 met het veerpont in Berg aan de Maas .Als het hoog water was in de Maas moesten ze om Maaseik met de Fiets hebben het niet voor niks gekregen

  2. Staszewski peter

    Kameraadschap zwaar werk en alles tot in de puntjes geregeld stoflongen is wellicht het negatieve maar ieder werk heeft zijn voor en nadelen heb er 12jaar gewerkt als kolenhouwer en geen seconde spijt

  3. Ciarlo Mauro

    Ben heel jong begonnen en met ben heel fier om een kompel te zijn geweest en heb er enorm veel vrienden gemaak van alle landen want de mot was Onder was iedereen Zwart.

  4. Crijns Leopold

    Als machinist op 700m diepte heb ik er graag gewerkt, veel vriendschap goede werkmakkers zowel Turken als Marokkanen. Ik was bekend op 2de post als Pol machinist. veel meegemaakt en het was plan trekken. Zoals Jean Billen schrijft zo denk ik er ook over. Gluck Auf Kumpels ik zal de put en jullie nooit vergeten.

  5. Billen jean

    Ik denk dat wij allen daar heel graag gewerkt hebben desondanks het vuile en zwaar werk , een ding zullen wij allen nooit vergeten en dat was onze vriendschap onder elkaar , als morgen een nieuwe mijn moest open gaan ging ik nu mijn boterhamen maken ??????????
    Die gift zit nog altijd in mij en in de mijn daar ging ALLES .

  6. Mavrakis Michel Hoofdpaswerker

    Mooie periode die men niet zo snel vergeten zal.Zwaar en gevaarlijk werk maar vriendschap en solidariteit voorop.In de ondergrond was geen verschil van afkomst te merken.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen