fbpx

Waarom Rekem een Maasdorp is met een écht Maaskasteel

18
Rekem
Eén van de oudste schetsen ooit gemaakt van Rekem, vermoedelijk uit begin 1600..

Je kijkt naar misschien wel de oudste tekening ooit gemaakt van Oud-Rekem. Een schets van vermoedelijk begin 1600, maar het ontstaan van Rekem begint echter veel eerder.

Meer dan 1.000 jaar geleden lag hier absoluut nog geen stadje, maar er stroomde wel een heuse rivier die zowaar de breedte van het huidige oud-Rekem innam als ze uit haar oevers trad. Er woonden ook al mensen, dat vertellen archeologische vondsten uit de Romeinse tijd.

Men trof recent nog een graf aan uit de 8ste eeuw van een volwassen man met mét zwaard. Langs hem lag een kind.

Op oude kaarten is dan weer duidelijk zichtbaar hoe oude wegen én vruchtbare velden de lijnen van de oude Maasbedding aftekenen.

(Lees verder onder de foto’s)

De Ziepbeek (blauwe lijn) vertrekt vanuit Rekem richting het noorden. De oeroude weg rechts ervan, loopt in een mooie bocht mee zoals de Maas hier vroeger liep.
De Ferrariskaart uit 1771 toont een groene vruchtbare strook, exact daar waar ooit de Maas liep.

Duizend of zelfs tweeduizend jaar geleden was er nog geen sprake van een stad of graafschap, maar bewoning was er dus zeker wel.

In de 10de eeuw bouwt men in de uitwaarden van de rivier een mottetoren waardoor de eerst versterking ontstaat. Later wordt die motte een ovale burcht en nog later … een kasteel.

(Lees verder onder de foto’s)

Het kasteel van Oud-Rekem gaat terug tot een middeleeuwse versterking en lag aan een Maasarm, wat van Rekem daarom een Maasdorp met Maaskasteel maakt.
De Ucoverpoort werd voorheen de Maaspoort genoemd. De oude rivierarm liep er pal voor.

Van die oude Maasarm wordt steeds minder zichtbaar. De Ziepbeek die hier vandaag langs het kasteel loopt en vanuit de bossen hogerop komt gestroomd, vindt nu al eeuwen zijn weg in de verlande oude Maasarm.

De huidige Maasbedding is dan wel opgeschoven, maar Rekem blijft een Maasdorp met een Maaskasteel.

Ontdek alles over de Maaslandse geschiedenis in het boek ‘Ooit aan de Maas’ dat je hier kan bestellen.

LEES OOK:

Waarom Leut niks met Opgrimbie heeft… en Uikhoven wèl iets met Rekem

Het kasteel van Leut begon ooit met één toren: “Die waar veel Maasmechelaren zijn geboren”

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen