fbpx

Liep Julius Caesar ooit door Maasmechelen? De kans is groot

16
 Reconstructie van Julius Caesar door Maja d’ Hollosy.

Of Julius Caesar door Maasmechelen passeerde? Die kans is groot als we onderzoeker Tom Buijtendorp mogen geloven. Ikzelf zie het al helemaal voor me, en reconstrueer graag hoe het mogelijk ging.

Ik neem u mee naar het jaar 58 v.C. Julius Caesar is dan een Romeinse generaal die in Rome aan de macht wil geraken. Hij hoopt populair te worden en besluit daarom het Romeinse Rijk op eigen houtje te vergroten. Hij valt Gallië binnen.

Gallië kan je vandaag vergelijken met het huidige Frankrijk, Zwitserland, België en Nederland. 

In dat grote Gallië wonen de Kelten al honderden jaren. Een hele hoop stammen die op veel vlakken ‘achter’ staan op de Romeinen. In het Maasland en omstreken wonen in die tijd de Eburonen, wij dus. Ambiorix en Catuvolcus zijn hun koningen. (Lees verder onder de foto)

Hoe Ambiorix mogelijk kan hebben uitgezien. Tekening: Martine Van Audenhove.

Nu komt het.

Caesar is niet te stoppen. Hij start zijn veroveringstocht in 58 voor v.C. in Zuid-Frankrijk en komt drie jaar later al aan in Limburg. Van hier uit trekt hij volgens onderzoekers hoger richting Nederland om daar ook serieus keet te schoppen.

Volgens onderzoeker Tom Buijtendorp trekt Caesar noordwaarts langs de Maas. In Maastricht steekt hij de rivier over, maar of hij dan de Maas via de Belgische of Nederlandse zijde volgt, weet niemand 100 procent zeker. (Lees verder onder de foto)

Romeinse spelden gevonden in Maasmechelen, lang na de tijd van Caesar.

Volgens de theorie van Buijtendorp bestaat de kans wel degelijk dat Julius Caesar door Maasmechelen trok. De Heirstraat ligt er dan nog niet en wordt pas rond het jaar 70 aangelegd (door Romeinen). Maar dat hier al mensen woonden is zeker.

Ze moeten raar hebben opgekeken toen Caesar met zo’n 40.000 manschappen kwam langs geparadeerd. (Lees verder onder de foto)

Illustratie van het Romeinse leger dat kilometers lang kon zijn. (Bron: onbekend)

Het Romeinse leger stapte meestal in rijen van acht langs elkaar. Tel daar het vele materiaal bij, en je zit met een slinger aan soldaten van ongeveer 16 kilometer. 16! Als de kop in Stokkem aankwam, stak de staart nog in Lanaken

Na zo’n 10 jaar veroveren is het genoeg geweest voor Caesar. Hij keert terug naar Rome, verklaart zichzelf ‘dictator voor het leven’ van het Romeinse Rijk, maar wordt wat later vermoord door zijn eigen senatoren die hem 23 messteken gaven. De moord gebeurt exact 2065 jaar geleden, op 15 maart 44 v.C.

Lees nog veel meer over Romeinen in Maasmechelen in het boek van Ooit aan de Maas. Bestellen kan makkelijk via OADM.be/boek

Lees hier hoe de Heirstraat ontstaan is, en hoe ze netjes de bochten van de Maasbedding volgt.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen