In het landschap zijn zeer duidelijke curves waar te nemen als we de 3D-map bekijken. Het gaat om de oude bochten van de Maas, hoe ze jarenlang doorheen het landschap sneed. Het beeld verraadt de situatie van zo’n 2.000 jaar geleden, toen onze dorpen ontstonden.
Waar de oude bocht linksonder ligt, ontstond Opgrimbie. Links van de curve loopt de Heirstraat. Exact tot daar kwam het water. Aan de rand van het water pal aan de Heirstraat vestigden zich dus de oude Grömmenaren.
Een tweede iets minder duidelijke bocht loopt rechtsboven en daar ontstond Mechelen-aan-de-Maas. Van aan diezelfde Heirstraat werd de Dokter Haubenlaan getrokken richting die Maascurve achter de Hemelrijkstraat en Meelstraat waar vandaag nog steeds de Kikbeek loopt.
Romeinse vondsten
Tot waar de Maas exact uit haar oevers kon treden, hadden de Romeinen rond 50 voor Christus al snel door. Zij beseften dat bepaalde gebieden in onze gemeente steeds overstroomden, maar andere gebieden nooit.
De Heirstraat werd netjes aan de droge zijde van de ‘overstromingsgrens’ aangelegd. De meeste Romeinse vondsten gebeurden dan ook ten westen van de Heirstraat, of op hoger gelegen plekken in de gemeente die nooit of zelden konden overstromen.
Maasarmen
De Maas stroomt al duizenden jaren doorheen de vallei. Vaak had ze meerdere Maasarmen, soms ook tegelijkertijd. De meesten van die armen zin opgedroogd. Hedendaagse beekjes komende vanuit Rekem wijzen op het bestaan ervan. De beek die achter de Vlotten doorloopt en uitkomt aan de Hemelrijkstraat, of de Ziepbeek die Kotem en Boorsem scheidt, zijn nog twee duidelijk voorbeelden van oude Maasarmen. (Zie kaartje)
Alle bovenstaande kaarten komen van Geopunt.
[…] Lees hier hoe de Heirstraat ontstaan is, en hoe ze netjes de bochten van de Maasbedding volgt. […]
Ze zijn fantastisch die LIDAR kaarten, zeker na inkleuring wordt het superduidelijk. Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen van de tweede generatie.
Mooi artikel Marco.
Knap artikel Marco.. de oude wegen werden inderdaad op de scheiding tussen leem en zandgrond aangelegd om geen last te hebben van overstromingen.
Mooi gedaan en zeer interessant, op de Tranchotkaart Jean Joseph Tranchot 1752-1815 zie je ook nog overblijfselen van de maasarmen.