fbpx

In 1993 bracht het leger de kinderen uit Kotem naar school: “Wij vonden dat geweldig!”

4

Een bericht geleden had ik het over de vele Maasoverstromingen doorheen de eeuwen in Maasmechelen. Die van 1993 en 1995 staan bij velen nog in het geheugen gegrift. Ik kreeg reacties van jonge dertigers die zich de feiten nog herinneren.

Anke Coenen is afkomstig uit Kotem en vertelde me over die keer toen het leger werd ingeschakeld. Het water stond er in de straten, kelders, garages en woonkamers. Door het dorp rijden lukte niet, dus pikten soldaten de kinderen van het dorp op en brachten hen naar school.

“Allemaal samen achter in de bak. We vonden dat super”, vertelt Anke Coenen (34) die destijds op de Grotstraat woonde.

“Voor ons was dat een hele beleving. We waren kleuters of zaten nog maar net op de lagere school. Samen met mijn zus en de buurjongetjes uit de straat mochten we dan samen op zo’n legervoertuig kruipen en brachten ze ons naar school. We vonden dat geweldig!”

Maar de volwassenen beseften de ernst van de zaak maar al te goed. Op het meest kritische moment werd zelfs het ganse dorp geëvacueerd. “Omdat ze vreesden dat de dijken konden breken, hebben we toen allemaal het dorp moeten verlaten. Dat moet zowat een echte uittocht zijn geweest, met de dierenkooien op de schouders.”

“We zijn toen drie nachten op een camping en bij andere familie gaan slapen. Eén van mijn nonkels is toen nog in een huis bij ons op straat allemaal vogeltjes gaan redden die in de kelder in kooitjes zaten.”

Wie nog straffe anekdotes heeft mag ze gerust reageren in de reacties. Wie wil mag foto’s en anekdotes mailen naar marco@oadm.be

Duizenden zandzakjes werden er gevuld in de hoop zo het water te stoppen.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen