fbpx

Hoe Vilain XIIII nooit een diploma behaalde: “Als hij nu eens vaker naar de les kwam…”

5
Links hoogleraar Johannes Kinker, rechts zijn student Charles Vilain XIIII.

Over de straffe prestaties van Vilain XIIII is al veel geschreven, maar de kasteelheer van Leut was allesbehalve ‘perfect’. En dat moet natuurlijk ook niet, maar we vinden het leuk om mee te geven.

Charles Vilain XIIII studeerde als jongeman in Brussel, Parijs en uiteindelijk aan de universiteit van Luik.

In 1821 was hij amper 18 jaar en probeerde hij nog één schooljaar in Luik, maar dat deed Vilain XIIII niet zoals de ‘gewone’ studenten. Hij kreeg privéles van filosoof en poëet Johannes Kinker.

(Lees verder onder de foto)

Johannes Kinker was professor aan de universiteit van Luik, en in die tijd gekend als filosoof en poëet.

Johannes Kinker was ook hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde aan de Unief van Luik. In augustus 1821 schrijft Kinker een brief aan een collega, en heeft hij het over de inzet van zijn studenten.

In één passage schrijft Kinker: “De jonge graaf Vilain XIIII, die bij mij afzonderlijk les volgde, zou misschien al enige vordering hebben gemaakt, indien hij niet zo vaak was weggebleven….”

(Lees verder onder de foto)

Het kasteel van Leut werd eigendom van de man in 1822 door het huwelijk met Pauline. Het kasteel was van haar vader.

Waar de jonge graaf dan liever mee bezig was? (haha!) Ik durf het niet zeggen, maar of het toevallig is dat hij amper een jaartje later in mei 1822 met zijn geliefde Pauline de Billehé trouwt, laat ik in het midden.

Kasteelheer, minister van Buitenlandse Zaken én burgemeester van Leut worden. Andere tijden, waarin je dat allemaal nog kon worden, en dat zonder diploma.

Koop hier de boeken van Ooit aan de Maas, waar heel wat info over Vilain XIIII te lezen staat.

LEES MEER: Kasteel Vilain XIIII in Leut, een verhaal van macht, liefde en verdriet. Deel I

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen