fbpx

Kasteel Vilain XIIII in Leut: een verhaal van macht, liefde en verdriet – 1/3

30

Het kasteel in Leut is gekend als ‘Kasteel Vilain XIIII’. Een vreemde naam die weinig Maasmechels klinkt, maar wél een bijzonder verhaal vertelt. Sprookjes bestaan, maar zijn soms bikkelhard.

We beginnen in 1800. Het kasteel van Leut is in handen van een adelijke familie uit Maastricht. Vader Théodoor de Billehé de Valensart – een naam is een naam – mag zich burgemeester noemen van de stad en krijgt met zijn vrouw Maria een dochter, Pauline. Een mooie dame met een bleke huid en donkere ogen. 

Charles Vilain XIIII.

Rond 1822 leert ze de knappe jonkman Charles-Ghislain Vilain XIIII uit het Brusselse kennen. Hij is op dat moment negentien jaar en twee jaar jonger dan Pauline. De twee verloven zich – adellijk bloed moest blauw blijven.

Eén huwelijk volstaat om het kasteel op naam van de man te schrijven. Kasteel Vilain XIIII in Leut is geboren. De twee krijgen er maar liefst zeven dochters die opgroeien op het kasteeldomein.

Een portret met Pauline centraal, enkele dochters rondom haar, en schoonmoeder linksachter.

Charles – Karel in het Nederlands – is niet de eerste de beste. Zijn voorvaderen stammen af uit de Aalsterse topadel. Zijn moeder Sophie-Louise-Zoé de Feltz werkt begin 1800 zelfs als hofdame voor de echtgenote van keizer Napoleon Bonaparte, en later voor onze eerste Belgische koningin, de vrouw van Leopold I.

Die laatste bouwt een mooie vriendschap uit met graaf Charles Vilain XIIII en vertoeft geregeld op het kasteel in Leut.

Lees morgen over het verdriet waar het gezin mee te maken krijgt.

Sophie-Louise-Zoé de Feltz – de schoonmoeder van Pauline – liep aan de zijde van de Franse keizer Napoleon en later ook aan die van de Belgische koning Leopold I. Telkens als hofdame op het hoogste niveau.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
14 Antwoorden
  1. […] “Mijn doel was al snel om het volledig in ere te herstellen, zoals de eigenaars het in 1910 lieten aanbouwen. De oorspronkelijke eigenaar was Hugo Nagel, directeur toen van het befaamde Hôtel des Anglais in Nice. We zitten dan in de Belle Époque, eind 19de eeuw. Zijn vrouw Cornelia Brabants was van Meeswijk in Maasmechelen, en groeide op vlak aan kasteel Vilain XIIII in Leut.” […]

  2. Kusters Yvonne

    Ik wist al veel over de adelijke familie, een tante van mijn vader vertelde meermaals over de bewoners van het kasteel, als jong meisje had ze het wel en wee van de familie van dichtbij meegemaakt.

  3. Tessa Baldo

    Amai Marco! Zo vaak als kind geweest en rij er nu nog wekelijks langs omdat mijn grootouders in de buurt wonen. Sarah is er zelfs geboren. Leuk om dit nu te lezen! Wat een prachtig gebouw is het ook! Benieuwd naar deel 3;)

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen