fbpx

BINNENKIJKEN. In deze unieke gerenoveerde villa uit 1910 kan je blijven slapen

10
Villa Les Bruyères in Lanklaar is uniek in de wijde omgeving.

Het Maasland heeft véél mooie parels te bieden waarvan sommigen nog niet ontdekt zijn door de massa. Zoals Villa Les Bruyères in Lanklaar, gelegen op een steenworp van het gekende hotel Beau Séjour (1906).

Hotel Beau Sejour doet bij u misschien een belletje rinkelen, wellicht door de gelijknamige dramaserie uit 2017. Sindsdien bleek het hotelletje aan de oude vaart in Lanklaar, populairder dan ooit bij héél wat toeristen.

In de schaduw van het hotel, enkele honderden meters verder, bevindt zich een villa uit dezelfde periode. ‘Villa Les Bruyères’ was bij veel locals gekend als het ‘spookhuis’ waar een oud vrouwtje woonde. Tot Anne Franken (47) en haar man Gerald Wenmakers (47) een bod deden en het pand konden kopen.

(Lees verder onder de foto)

Anne Franken, poserende voor haar idyllische vakantiewoning. (Mine Dalemans)

“Ik kende die villa en heb dat altijd een heel bijzonder huis gevonden”, zegt Anne. “Het had iets sprookjesachtigs, maar tegelijk hing er heel veel mystiek rond. Uiteindelijk konden we de villa kopen, en zag ik het potentieel om er een vakantiewoning van te maken.” 

“Mijn doel was al snel om het volledig in ere te herstellen, zoals de eigenaars het in 1910 lieten aanbouwen. De oorspronkelijke eigenaar was Hugo Nagel, directeur toen van het befaamde Hôtel des Anglais in Nice. We zitten dan in de Belle Époque, eind 19de eeuw. Zijn vrouw Cornelia Brabants was van Meeswijk in Maasmechelen, en groeide op vlak aan kasteel Vilain XIIII in Leut.”

Kasteel Vilain XIIII

De zus van Cornelia heette Maria en stampte een aantal jaar ervoor hotel Beau Séjour uit de grond samen met haar echtgenoot Herman Houben. De vader van Cornelia en Maria was nog rentmeester geweest aan het kasteel van Leut in opdracht van Vilain XIIII.

(Lees verder onder de foto)

De site is onherkenbaar mooi geworden.

Vandaag is Anne dus eigenares van de prachtige villa uit 1910 én de uitbaatster van de vakantiewoning. De villa is na twee jaar hard werken volledig in ere hersteld ‘net zoals de strenge Cornelia het gewild zou hebben’, zegt Anne.

Ze is goed op weg om er mogelijk het meest sprookjesachtige vakantiehuis van het Maasland van te maken. “Ik wil dat de vakantieganger hier echt een reis in de tijd maakt, en verder vooral tot rust komt zoals ze hier in Lanklaar in 1910 deden. Lanklaar aan de oude vaart was in die tijd een uitvalsbasis voor de bourgeoisie van ons land.”

(Lees verder onder de foto)

Cornelia Brabants liet de villa in 1910 bouwen, en komt vandaag terug in het decor van het vakantiehuis.

“De Franssprekende hogere klasse kwam hier genieten, dat wisten Cornelia en Hugo maar al te goed, en via hun netwerk zijn veel mensen vanuit de grootsteden in het rustige Lanklaar beland. Meer dan 100 jaar later hoop ik opnieuw de mensen van ver naar hier te krijgen, weer om te genieten én tot rust te komen. We zitten hier wel niet in Nice of Zuid-Frankrijk, maar geef toe, het komt aardig in de buurt.”

Daar kunnen we Anne alleen maar gelijk in geven. Het viersterren vakantiehuis telt zes slaapkamers, twee badkamers, een ruime eetkamer en living, een keuken, berging én een riante tuin met terras. Het vakantiehuis huren kan vanaf twee nachten, vanaf 600 euro per nacht en kan maximaal met 12 personen gebruikt worden. 

Boeken kan via www.villalesbruyeres.be 

De slaapkamers zijn prachtig ingericht in de stijl zoals toen.
De grote tuin met bloemenweide.
Gedurfde accenten in de woning die je met maximaal 12 mensen kan afhuren.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen