fbpx

“Weinigen weten dit over de burgemeester van Eisden”: Collaboratie en jodenvervolging in Maasmechelse podcast

3
Links het oud gemeentehuis van Eisden. Rechts de jood Herman Heymans die in 1942 bezoek kreeg van de Duitsers.

De meer gevoelige thema’s rond WOII worden ook aangehaald in de podcast ‘Maasmechelen tijdens WOII’. Aflevering 4 en 5 beschrijven de jodenvervolging én de voorliefde van de burgemeester van Eisden. Die stak zijn adoratie voor de Hitler, de nazi’s en SS’ers niet weg.

Het is een donkere bladzijde in de Maasmechelse geschiedenis, maar de burgemeester van Eisden was zwart. Donkerzwart. En dan bedoelen we dat Paul Lambrichts hevig collaboreerde met de nazi’s. Hij ging daar ver in.

Zo ver, dat hij eigenhandig heel wat arrestaties uitvoerde van verzetsleden, en nog veel meer. We gaan er dieper op in, in aflevering 5.

Aflevering 4 past in diezelfde sfeer.

De jodenvervolging gebeurde doorheen héél Europa, ook bij ons. In Eisden werden joden gezocht en opgepakt. En in Mechelen-aan-de-Maas zijn de jodenlijsten zelfs nog bewaard gebleven. Wat er met meneer Herman Heymans én meneer José Jais gebeurde, leggen we uit in onderstaande aflevering.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen