fbpx

Wat je nog niet wist over onze bevrijders in WOII: “Eerst Maasmechelen bevrijd, daarna gestreden in Ardennenoffensief”

6
15 september 1944, Mechelen-aan-de-Maas. (Foto: Collectie Karsten Conaert)

Exact 75 jaar geleden in januari kantelde de Tweede Oorlog in ‘ons’ voordeel. Het legendarische Ardennenoffensief liep net op zijn einde en concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd door de Russen. Maasmechelen was op dat moment nog maar drie maanden verlost van de bezetter. Dit wist je nog niet over onze bevrijders:

Het ‘99th Infantry Batallion Seperate’. Zo heet de groep soldaten die Maasmechelen in september 1944 bevrijdt. Ze bestaan grotendeels uit Amerikanen van Noorse origine of Noren die de nazi-bezetting van hun land ontvluchtten.

Hun kennis van de Noorse taal, cultuur en het landschap is van onschatbare waarde wanneer de geallieerden enkele jaren eerder in 1942 plannen smeden voor de mogelijke bevrijding van Noorwegen. De mannen worden in de VS opgeleid tot berg- en skitroepen, maar de aanval in Noorwegen gaat niet door. (lees verder onder de foto)

Het Vikingbataljon dat later Maasmechelen zou bevrijden.

Op 6 juni 1944 starten de geallieerden de bevrijding van Europa vanuit het Franse Normandië.  In september al arriveren de soldaten van het ‘99th Infantry Batallion Seperate‘ in Limburg om van 14 tot 18 september in Maasmechelen een bloedige strijd uit te vechten met de Duitsers.

Dat doen ze gesteund door tanks van de 2nd Armored Division ‘Hell on Wheels’. Er vallen meerdere dodelijke slachtoffers. (Lees verder onder de foto)

Het Vikingbataljon.

De bevrijding gaat aan een razend tempo verder. Diezelfde ‘Noorse Amerikanen’ trekken verder, Duitsland in en nemen twee maanden later rond Kerst deel aan het beruchte Ardennenoffensief in ons land.

De oorlog is voorbij en op 7 juni 1945 keert de Noorse vorst Haakon VII terug uit ballingschap in Groot-Brittannië. Het ‘99th‘ mag de intrede van de koning in Oslo als eregarde begeleiden. Onze bevrijders worden er als helden onthaald. 

Meer weten over de bevrijding van Maasmechelen? Check dan het boek ‘Helmen in de achtertuin’ van Karsten Conaert, te koop bij de Dienst Toerisme van Maasmechelen, dienstencentrum de Bolster en de Duitse militaire begraafplaats van Lommel.

2 Antwoorden
 1. monica struys

  Mijn mama heeft nog verhalen, die niemand weet, zij woonden in Vucht?
  Ze weet nog alles, wordt 89jaar in mei, mijn bompa was bij het verzet

 2. DANNY VANRUSSELT

  Zeer interessant dat dit vermeld word en dat dit oorloggebeuren zeker niet vergeten mag worden, ieder jaar opnieuw.
  Het is niet vanzelfsprekend dat er al 75 jaar geen oorlog meer is in onze contreien.
  Daar is hard aan gewerkt door de politiekers, nationaal en internationaal, door de geallieerden en zoveel anderen.
  De jongeren van nu moeten er steeds aan herinnerd blijven worden.
  Naar de Amerikaanse kerkhoven gaan in Margraten en Herry Chapel bij Luik zou eens goed zijn denk ik.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen