fbpx

Wat je nog niet wist over de Maas…

18
De Maas, een slinger doorheen het landschap. Foto: Raoul Spronck.

8 kilometer. Zo breed moet de Maas geweest zijn in haar wildste vorm, zo’n 10.000 jaar geleden. Een massa woest water eeuwenlang slingerend doorheen het landschap om uiteindelijk de Maasvallei te vormen.

Het water nam niet steeds dezelfde route en vormde tal van zijarmen. Rond het jaar 0 liep de rivier zelfs door Opgrimbie achter de Vlotten door, zo richting Mechelen-aan-de-Maas parallel met de Heirstraat. De oude Maasarmen – de Kikbeek en Ziepbeek – zijn daar het bewijs van.

De Maas, een slinger doorheen het landschap. Foto: Raoul Spronck.

Tonnen steenpuin sleepte ze mee vanuit de Ardennen om vandaag uit te groeien tot een kalme rivier met een bodem van keien en fijngemalen grind.

Maaskastelen

Doorheen de eeuwen schoof ze traag op naar het oosten richting Nederland. Maar ze bleef woest en onvoorspelbaar overstromen. Tot voor de 12de eeuw lag Uikhoven zelfs aan de andere kant, zogezegd in het buurland. Oude Maasarmen liepen zelfs tégen het kasteel van Oud-Rekem.

Geen toeval dat die daar werd gebouwd, net zoals het kasteel van Leut, steeds in de buurt van belangrijke waterwegen. Verdedigingsburchten aan een belangrijke rivier net zoals de vele kastelen liggen langs de Rijn, de Loire, enz.

Het kasteel van Leut ligt niet ver van de Maas. (foto: Marco Mariotti)

Delen van het Nederlandse Stein lagen vroeger dan weer aan ‘onze’ kant van het water. De kans is klein dat de stroming de komende jaren hard zal wijzigen. Maar wie weet: als we hard ons best doen, pikken we ooit Stein, Elsloo, Geleen en Beek in van die Nederlanders.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
2 Antwoorden

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen