fbpx

Wapenstilstand: deze Maasmechelse soldaten trokken in 1914 naar het front

15
De Rijksweg in augustus 1914.

Alaaf alaaf, elf kanonschoten bij de opening van het carnavalsseizoen, maar vooral om het einde van WOI te gedenken. Wapenstilstand.

In 1914 barst de Eerste Wereldoorlog los en overal worden soldaten ‘gemobiliseerd’, dus ook in Maasmechelen. Deze foto is gemaakt aan de Rijksweg – met de tram in het midden – richting de Dokter Haubenlaan. Zie je het gemeentehuis linksboven? Alles achter de haag is vandaag parking.

Heel wat soldaten moeten naar het front om er te gaan vechten. Op deze foto staan Jos Dewitte, Thomas Opsteyn, Guillaume Ramaekers, Lambert Vranken, Leonard Didden en Jan Schuermans in augustus 1914 klaar voor vertrek. Lambert is met zekerheid gesneuveld in het Franse Calais op 15 mei 1918.

Kinderwagen

Kijk die dames trouwens met hun prachtige jurken. En linksvoor het kereltje dat een beetje door de knieën buigt. Een grappig manneke mét klompen. Links net achter de wagons valt de kinderwagen op. Wat een kanjer.

Niemand die toen wist hoe rampzalig WOI zou worden, en al helemaal niet dat amper vijfentwintig jaar later WOII zou losbarsten. Dan houden we het liever bij carnaval. Wie vandaag toch op 11-11 toch sneuvelt, keek wellicht iets te diep in het glas. (Foto/info: M. Gorissen)

De onthulling van het monument om de slachtoffers en strijders van WOI te gedenken. Zo’n 100 jaar geleden aan de kerk van Mechelen-aan-de-Maas.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord
 1. Johann Van Delft

  Onder de eerste foto staat een fout. . .
  = = =
  De Rijksweg in augustus 1914.
  Alaaf alaaf, elf kanonschoten bij de opening van het carnavalsseizoen, maar vooral om het einde van WOI te gedenken. Wapenstilstand.
  = = =
  Ik neem aan dat er augustus 1918 moet staan. . .

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen