fbpx

Waarom dit stukje Leut ook bij een overstroming zéker droog blijft

16
Het gaat om de Sint-Pieterstraat en de straat die naar links leiden.

Meer dan terecht werden donderdag de Maasdorpen zoals Leut, Vucht en Kotem geëvacueerd, want de rivier kan verraderlijk zijn. Zonder de dijken, kan het ganse Maasland overspoeld geraken tot aan de Rijksweg. Maar niet in Leut. Ik leg u uit waarom.

Eerst en vooral moet je weten dat mensen lang geleden al slimmer waren dan we denken. Ze stichtten dorpen of bouwden woningen bij het water en als het kon ook op hoger gelegen gebieden.

De kern van Leut begint minstens 1.000 jaar geleden al waar de Sint-Pieterstraat, Genieskensstraat, Eisdenweg, Botsebergweg en Geisterweg lopen. Niet toevallig.

Die zone is toch niet de hoogst gelegen plek van gans Leut zéker?! Verrassing! Bijna geen énkele plaats tussen de Rijksweg en de Maas in het ganse Maasland ligt zelfs hoger.

(Lees verder onder de foto)

Je ziet duidelijk een verhoging in het landschap. De ‘heuvel’ van Leut. De ster centraal, is de gracht rondom het kasteel.

In oude studies al – maar tegenwoordig duidelijk via digitale hoogtekaarten te zien – wordt aangetoond dat een redelijk groot stuk van Leut op een soort stukje ‘droog eiland’ ligt. Daar heeft al duizenden jaren geen Maas meer gestroomd.

Het gaat dan effectief om een stuk van de Sint-Pieterstraat, Genieskensstraat, Geisterweg, Eisdenweg, Stroveld en de Botsebergweg. Die wegen zijn ooit niet zomaar gekozen.

Als de Maas uit haar oever trad, ging het water zeker tot aan de Kuilenweg. Maar op het stukje ‘eiland’ bleven de voeten droog.

(Lees verder onder de foto)

Het ‘centrum’ en de straten die richting Rijksweg trekken, liggen wat hoger dan de rest.

Ik spreek me voor alle duidelijkheid niét uit over grondwater in kelders naar aanleiding van mijnverzakkingen doorheen de jaren. Maar als de Maas ooit écht uitbreekt, is de kans bijna onbestaande dat ze tot in de Geniekskensstraat staat. En na verder onderzoek blijkt dat de omgeving van de Geisterweg meerdere meters verzakte.

In Boorsem ligt trouwens ook zo’n oud ‘droog eiland’ in het landschap. De Romeinen wisten dat al, dat bewijzen oude vondsten op die plek. Het gaat om het stukje tussen de molen aan ‘Al Mulino’ en het kanaal. Je rijdt daar niet zomaar berg op.

Op onderstaande kleurrijke kaart zit je de originele Maasarmen (zwart) die ooit doorheen Leut liepen. Niet weinig, dat is duidelijk! Maar het water trok altijd rondom het langwerpig eilandje (licht groen), toch de afgelopen duizenden jaren.

Het langwerpig lichtgroen stukje met de 2 roze vierkantjes in, ligt hoger dan al de rest. Stroveld, Sint-Pieterstraat en de Genieskensstraat liggen daar. (Bron: Studie Etienne Paulissen)
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen