fbpx

Moro aan het Woord: “Scheisse! Eine Kartoffel!?”

11
Moro bij het herdenkingsmonument in Vucht. (Foto: Mariotti)

Elke maand vertelt Riccardo Moro een verhaal over Maasmechelen. Soms waargebeurd, soms compleet verzonnen. De crash in Vucht is lokale wereldgeschiedenis, maar je kan er ook een ander licht op werpen. Moro aan het woord.

9 januari 1940, Eisden

Jean was steeds bezig met het maken van eigen toestellen. Hij was vooral een liefhebber van kanonnen. Daarom maakte hij zelf graag katapulten. Het was wel niet gemakkelijk om aan degelijk materiaal te komen.

Vandaag had hij echter de loterij gewonnen. De steenkoolmijn van Eisden heeft vernieuwingswerken gedaan aan haar machinerie. Jean was zo moedig om aan de directie te vragen of hij mocht neuzen in het oud materiaal dat anders toch afgedankt werd.

“Ik ga patatten kilometers de lucht in schieten.”

Jean

Er zat veel rommel tussen het schroot waar Jean aan het zoeken was. Maar plots stuitte hij op een schat: een lang stuk van een oude lopende band. Meters lang. Jean zag het al helemaal voor zich. “Ik ga patatten kilometers de lucht in schieten.”

Moro aan de snuit van het vliegtuig, mijmerend over wat er kon gebeurd zijn. (Foto: Mariotti)

Heel de dag werkte Jean aan zijn reuzenkatapult. Zijn vader Louis was aardappelboer en had enkele velden in Vucht. Jean mocht van zijn vader de slechte aardappelen gebruiken voor zijn “speelgoed”.

10 januari 1940, Vucht

Majoor Erich Höhnmann vloog redelijk laag met zijn sportvliegtuig. Hij was een beetje de weg kwijt, maar durfde het niet te vertellen aan zijn medepassagier Helmut Reinberger.

Helmut deed eigenlijk heel de vlucht al een beetje raar. Hij kwam alles behalve kalm over. Erich wilde hem niet nog zenuwachtiger maken door te zeggen dat hij verdwaald was.

Mist

De mist hielp Erich niet bij de navigatie. Hij dacht opeens de Rijn te herkennen en zocht naar een landingsplek. Plots gebeurde er iets vreemd. Door de voorruit van het vliegtuig vloog een aardappel, die Erich recht in zijn gezicht raakte. Hij zette hierdoor per ongeluk de motor van het vliegtuig uit en verloor de controle. Hij slaagde er nog net in om een noodlanding te maken.

Toen Helmut bijkwam, zag hij de “kogel” waarmee ze geraakt waren, liggen. Het enige dat hij kon zeggen was: “Scheisse! Eine Kartoffel!?”

4 Antwoorden
  1. Antonio Piccigallo

    In de wandelgangen wordt er vandaag nog steeds gefluisterd over een mogelijke schatkist ondergronds verborgen waar het vliegtuigje gecrasht is. Daarin naar het schijnt, patat van een schat.

    Een vriend van Jean.

  2. Myriam Ulrichts

    Prachtig ‘aangepaste’ variatie van een historische gebeurtenis waarover zelfs Winston Churchill melding maakte in zijn memoires. Al meer dan 80 jaar betwisten Vucht en Mechelen over de exacte plek waar deze Duitse Messerschmidt uiteindelijk is neergestort. Maar Jean van Louis met zijne patat en katapult uit Eisden heeft er geen sikkepit mee te maken…😝 maar grappige historische ‘vervalsing’ en hoe verhalen de wereld worden ingestuurd.☺

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen