fbpx

IN BEELD. De metamorfose van Eisden-Dorp in 100 jaar tijd

13

Het centrum van Eisden-Dorp verandert elke zaterdag in één van de drukstbezochte markten van het Maasland. Maar ooit was er zelfs amper sprake van een echt plein.

Het Vrijthof was vroeger niet meer dan een ‘Vrijthofstraat’, zoals die vandaag nog steeds loopt van de Rijksweg richting Langstraat.

In het midden van het ‘plein’ stond het oude gemeentehuis, gebouwd begin 1900. Het statische gebouw werd vernield in een zware brand vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Het gemeentehuis schoof van de voorgrond naar de achtergrond.

Nadien werd een ‘nieuw’ gemeentehuis gebouwd aan de rand van het plein, daar waar vandaag het Maaslandshuis in gevestigd is.

Als je rond 1850 vanaf de Rijksweg Eisden-Dorp kwam binnengereden, moest je dus naar links tussen kerk en gemeentehuis indraaien of rechts de ‘Broekhofstraat’ in. Nadien kon je ook rechtdoor (blauwe stippellijn) rijden richting ‘Vrijthofstraat’ en zo de Geeststraat in.

De blauwe lijn is straat ‘Vrijthof’ die voor de terrassen van de horecazaken loopt. 150 jaar geleden was dit weiland. De Broekhofstraat liep er toen ook al achterin.

Foto’s komen uit: ‘Eisden in oude prentkaarten’, M. Gorissen, 1972

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord
  1. Huvert Ramakers

    Wat op de kaart Als Broekhofstraat is aangeduid noemde wij het “Getske”. De naam Broekhofstraat is mij niet bekend. Wel de Broekstraat, dat was de straat van de Rijksweg richting Leut.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen