fbpx

Hoe Angelina Houben uit Kotem het ongeluk van haar vader erfde

6

Toen ik onlangs op een website met oude postkaarten en doodsprentjes belandde, stootte ik toevallig op deze foto. Deze vrouw is Angelina Scholastica Houben.

Het doodsprentje zegt dat Angelina in 1931 overleden is in Borgerhout, maar geboren blijkt in Kotem. Er is iets in haar foto wat me meteen triggert. Haar ogen? Haar droevige en naar beneden hangende mondhoeken? Of het stukje van haar kledij dat eerder ‘chique’ oogt?

Ik zoek en vind haar stamboom. Blijkt dat ze op 10 februari 1860 is geboren, officieel in Boorsem, maar als ik nog andere archieven erbij neem, zie ik dat haar geboortehuis op de Grotestraat in hartje Kotem lag. (Kotem is officieel een gehucht van Boorsem).

(Lees verder onder de foto)

De Grotestraat in Kotem rond 1900, een sfeerbeeld.

Angelina komt uit een nest van acht kinderen. Zij was de jongste. Als ik haar stamboom nog aandachtiger bekijk, zie ik dat ze amper 4 jaar was toen haar papa stierf. Haar vader heette Theodorus Houben en was mandenvlechter. Hij groeide zelf ook op aan de Grotestraat, niet ver van waar vandaag Café Ponderosa ligt.

Maar voor dat Theodorus zijn acht kinderen – waaronder Angelina – krijgt, blijkt hij al een eerste leven achter de rug te hebben.

(Lees verder onder de foto)

Angelina Houben uit Kotem: 1866-1931.

In 1830 trouwde hij als jongeman met Maria Beckers uit Elsloo, en in mei 1831 kregen ze een zoontje die ze ook Theodorus noemden. Een mooi tijd leek aangebroken, maar het lot besliste er anders over. Zijn vrouw Maria stierf een jaar later en hun zoontje overleed ook op 4-jarige leeftijd. Theodorus Houben is in korte tijd alles kwijt.

Het moet een schok geweest zijn in het dorp.

Theodorus pikt uiteindelijk de draad weer op en hertrouwt met Margriet Aerts, een meisje uit het dorp, met wie hij uiteindelijk acht kinderen krijgt. Angelina is de jongste van die kinderen, maar verliest haar papa als zij 4 jaar is. Ze gaat hem amper gekend hebben. Zou ze van zijn verdriet hebben afgeweten?

(Lees verder onder de foto)

Hier links in beeld moet ooit de ouderlijke boerderij van Angelina Houben hebben gestaan.

Angelina groeit op in Kotem en blijft er wonen tot ze op haar 25ste met een fruithandelaar uit Bilzen trouwt. Ze verhuist naar Bilzen en krijgt er zeven kinderen. Haar zoontje noemt ze Théodorus, naar haar vader. Maar deze kleine Theodorus sterft als hij drie jaar is.

We kunnen ons amper inbeelden hoevaak mensen in de 19de eeuw met de dood getroffen werden. Eén op vier kinderen haalde het eerste levensjaar niet, vaak door mazelen of griep. Vandaag gewone ziektes, toen verwoestend in een dorp.

Angelina verhuisde uiteindelijk met haar man en kinderen naar het Antwerpse en stierf er op 71-jarige leeftijd in Borgerhout. Zou ze ooit nog zijn teruggekeerd naar Kotem? Ik begrijp haar blik in de foto iets beter, denk ik.

Ken jij het volledige levensverhaal van Angelina Houben, denk jij familie te zijn van haar en heb je misschien foto’s van de dame? Mail gerust naar marco@oadm.be.

KOOP HIER ONZE BOEKEN

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
3 Antwoorden

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen