In januari 1940 aan de start van WOII was Vucht even wereldnieuws. De Duitse aanvalsplannen om België en Frankrijk binnen te vallen, kwam plots in Maasmechelse handen terecht. Hitler was woest.
De nazi’s wilde in januari 1940 met een verrassingsaanval ons land binnenvallen om zo naar Parijs op te rukken. Hitler stuurde majoor Hellmuth Reinberger vanuit Berlijn naar het front met de taak geheime aanvalsplannen af te leveren in de buurt van de Rijn.
Zo gezegd zo gedaan. Majoor Reinberger mocht er absoluut niet met het vliegtuig heen om argwaan aan de Belgische grens te vermijden. Geen probleem. De majoor stapte in Berlijn de trein op, en maakte onderweg een tussenstop. Daar kwam hij goede vriend en collega-majoor Erich Höhmann tegen.
De twee zakten een nachtje door, hadden dikke fun, maar sloegen in paniek toen ze beseften de eerste trein te hebben gemist en nooit tijdig het front te zullen halen. “Kom, we vliegen naar Aken om tijd te winnen”, stelde collega Erich Höhmann voor.
“De Rijn? Nee, de Maas!”
Zo gezegd zo gedaan. De twee stapten ‘s nachts het vliegtuig op, maar kwamen in een mistbank terecht en dwaalden van hun koers af. Paniek aan boord, oriëntatie kwijt en dat met een bijna lege brandstoftank. Opgelucht toen ze vanuit het vliegtuigje een rivier beneden opmerkten. “De Rijn!”, riepen ze en maakten meteen een harde noodlanding in een weide. Een weide in… Vucht. Langs de… Maas. Oeps!
Een serieuze crash, nóg meer paniek. De twee stapten zonder kleerscheuren uit het wrak en probeerden de geheime aanvalsplannen in brand te steken. De grenswachter bij de kanaalbrug in Mechelen aan de Dokter Haubenlaan had dat vliegtuigje in de verte al zien cirkelen, crashen en fietste er snel heen. Hij kon het vuur doven en de plannen onderscheppen. Gans Vucht kwam naar het vliegtuigje met hakenkruis op de staart kijken.
Erich Höhmann ondernam die dag nog een zelfmoordpoging uit schaamte en angst voor de Führer. Hitler was woest, stelde zijn geheime plannen uit maar viel in mei toch ons land nog binnen. De rest is geschiedenis.
[…] op de bodem ligt. Of kruipen onder de tank in Kotem, en verder naar Vucht om het verhaal van de vliegtuigcrash (een hit!) te […]
[…] De crash in Vucht is intussen een gekend lokaal verhaal. […]
[…] De crash in Vucht is intussen een gekend lokaal verhaal. […]
[…] niet. Maar in september 1939 valt Hitler helaas Polen binnen. Vier maanden later in januari 1940 crasht in Vucht een Duits vliegtuigje met aanvalsplannen aan boord, een boogscheut van waar deze foto werd genomen. In juni 1940 vallen […]
[…] Onderstaande video toont de evolutie in het tekenproces. Dankje Martine voor het geduld en flexibiliteit! Lees hier het verhaal van de Crash in Vucht. […]
hoe kom je toch aan al deze verhalen? ik lees ze telkens met veel plezier, ik hoop dat we hier nog jaren van mogen genieten