fbpx

“Hitler was woest”, Duits vliegtuig crashte in Vucht met aanvalsplannen Hitler aan boord

12

In januari 1940 aan de start van WOII was Vucht even wereldnieuws. De Duitse aanvalsplannen om België en Frankrijk binnen te vallen, kwam plots in Maasmechelse handen terecht. Hitler was woest.

De nazi’s wilde in januari 1940 met een verrassingsaanval ons land binnenvallen om zo naar Parijs op te rukken. Hitler stuurde majoor Hellmuth Reinberger vanuit Berlijn naar het front met de taak geheime aanvalsplannen af te leveren in de buurt van de Rijn.

Zo gezegd zo gedaan. Majoor Reinberger mocht er absoluut niet met het vliegtuig heen om argwaan aan de Belgische grens te vermijden. Geen probleem. De majoor stapte in Berlijn de trein op, en maakte onderweg een tussenstop. Daar kwam hij goede vriend en collega-majoor Erich Höhmann tegen.

Majoor Helmut Reinberger.

De twee zakten een nachtje door, hadden dikke fun, maar sloegen in paniek toen ze beseften de eerste trein te hebben gemist en nooit tijdig het front te zullen halen. “Kom, we vliegen naar Aken om tijd te winnen”, stelde collega Erich Höhmann voor.

“De Rijn? Nee, de Maas!”

Zo gezegd zo gedaan. De twee stapten ‘s nachts het vliegtuig op, maar kwamen in een mistbank terecht en dwaalden van hun koers af. Paniek aan boord, oriëntatie kwijt en dat met een bijna lege brandstoftank. Opgelucht toen ze vanuit het vliegtuigje een rivier beneden opmerkten. “De Rijn!”, riepen ze en maakten meteen een harde noodlanding in een weide. Een weide in… Vucht. Langs de… Maas. Oeps!

Erich Höhmann.

Een serieuze crash, nóg meer paniek. De twee stapten zonder kleerscheuren uit het wrak en probeerden de geheime aanvalsplannen in brand te steken. De grenswachter bij de kanaalbrug in Mechelen aan de Dokter Haubenlaan had dat vliegtuigje in de verte al zien cirkelen, crashen en fietste er snel heen. Hij kon het vuur doven en de plannen onderscheppen. Gans Vucht kwam naar het vliegtuigje met hakenkruis op de staart kijken.

Erich Höhmann ondernam die dag nog een zelfmoordpoging uit schaamte en angst voor de Führer. Hitler was woest, stelde zijn geheime plannen uit maar viel in mei toch ons land nog binnen. De rest is geschiedenis.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
6 Antwoorden

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen