fbpx

Het huis van meneer Langenaken

0
Het huis aan de Dokter Haubenlaan.

Iédere Maasmechelaar moet dit huis herkennen. Meneer Langenaken die les geeft aan De Helix woont hier vandaag met zijn vrouw. En de 24/24 shop lag er ooit naast.

Maar meer dan 100 jaar geleden werd deze villa aan de Dokter Haubenlaan gebouwd door de heer Wolff (foto rechts). Hij woonde er met zijn gezin.

De man – een joodse slager uit Sittard – kocht begin 1900 het kasteel van Oensel en liet het rond 1908 afbreken. Hij was de neef van de laatste eigenaar van het kasteel dat honderden jaren oud was. In diezelfde periode bouwde hij dit prachtig huis waarvan de achtertuin vandaag uitkomt op een relatief jonge wijk uit de jaren ‘50-‘60.

WOII

De Oenselstraat, Kasteelstraat en Parklaan herinneren ons aan het kasteel dat Wolff voor eeuwig uit ons straatbeeld deed verdwijnen.

De familie Wolff woonde niet zo heel lang in Maasmechelen en verhuisde tijdens WOI terug richting Nederland. In WOII werden ze naar verschillende concentratiekampen gedeporteerd op uitzondering van dochter Elvira. Zij overleefde als enige en kreeg nog kinderen en kleinkinderen in Nederland. Zouden zij vandaag weten dat hun oma Elvira opgroeide in dit huis aan de Dokter Haubenlaan?

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen