fbpx

Het eerste dodelijke auto-ongeval ooit in Opgrimbie

2
Jan Gorissen werd amper vier jaar. (Foto: Fons Crijns)

Grote opschudding in het voorjaar van 1923 in Opgrimbie. Het bijna vierjarig zoontje van Jan Gorissen en Isabella Crijns werd doodgereden door een automobiel. Het eerste verkeersslachtoffer ooit in Opgrimbie.

Een verhaal van Alfons Crijns uit Opgrimbie, voor Ooit aan de Maas

Klein en speels als het jongetje was, liep het zoals altijd van het hof naar de straat. Slechts enkele keren per week passeerde er een automobiel, maar die februari in 1923 helaas op het verkeerde moment en op de verkeerde plaats.

De kleine Jan woonde met zijn familie aan de Heirstraat, in de omgeving van de kerk. Het was op een woensdagavond dat het knaapje nietsvermoedend de straat op liep, niet bewust van een voertuig dat sneller kon zijn dan paard en kar. Want zo was het altijd geweest.

(lees verder onder de foto)

Het ongeval gebeurde op 100 meter van de kerk aan de Heirstraat.

De kleuter kwam onder het vehikel terecht en stierf ter plaatse.

De rijke autobestuurder M.A. uit Tongeren, bleek niet in staat om te stoppen, maar volgens critici had hij wél moeten weten van spelende kinderen. Hij werd echter vrijgesproken. “De chauffeur had de tijd niet meer om te stoppen”, verklaarde het parket destijds.

Jan Michiel Theodoor Gorissen werd in Opgrimbie geboren op 30 mei 1919 en verongelukte op 7 februari 1923.

Jan Gorissen overleed in 1923.

Dank aan Alfons Crijns voor deze mooi bijdrage.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen