Tijdens het krokusverlof zat ik enkele dagen in New York en bezocht ik er het American Museum of Natural History. Daar stootte ik op dit beestje, een kanjer die lang geleden rondliep in Maasmechelen en omstreken maar 10.000 jaar geleden uitstierf.
Een mooi voorbeeld van reuzefauna: bijzonder grote dieren die best lijken op wat we vandaag al kennen, maar dan in een heel groot formaat. Van de holenbeer, grottenleeuw en mammoet kennen we vandaag varianten die we vooral in Afrika en Azië zien: simpelweg beren, leeuwen en olifanten.
Zo dus ook het reuzenhert. En dan bedoelen we echt gigantisch: twee meter hoogte van de grond tot aan de schouder. Makkelijk een halve meter groter dan een volwassen paard. En dan nog een gewei tot soms vier meter breed. In bepaalde periodes van het leven kon dat gewei zelfs enkele centimeters per dag groeien.
Het dier is qua looks vergelijkbaar met de eland, maar is officieel verre familie van de vandaag nog levende damhert.
Jagers
Het oermens jaagde ook in Maasmechelen op deze herten, veel meer dan op mammoeten. Jagen op (kleine) herten doen ze vandaag nog steeds, alleen minder stoer dan met speren en tactisch in groep. Tegenwoordig eerder ‘lui’, glurend met verrekijker, warme jas, Jeep, en pint achteraf.
Mooi bijdrage prachtig gewoon proficiat Marco
Dat skelet ,waar is dat gevonden,het zijn prachtige dingen en dieren die je beschrijft.
Groeten Flor
Leuk artikel Marco, er mogen er zeker nog erbij komen,geschiedenis van Maasmechelen en omstreken worden we niet moe,dank je wel om dit te posten.
Klopt In Rekem op het Molenberg terras woonden na de ijstijd 12000 jaar geleden jagers,Federmessers genoemd.professor Marc Debie ,Unief Gent,schreef een boek hierover bekroond in America.
Fijn om lezen ! Bedankt !
Mooi artikel Marco,
dankjewel.
grtn
marcel
Mooi artikel Marco,
dankjewel.
grtn
marcel
ps. Die jonge kerel op de foto…ben jij zelf wellicht…🤔8