fbpx

Groter dan een paard en een gewei van vier meter breed: het reuzenhert liep door Maasmechelen

21
Foto: Independent.com

Tijdens het krokusverlof zat ik enkele dagen in New York en bezocht ik er het American Museum of Natural History. Daar stootte ik op dit beestje, een kanjer die lang geleden rondliep in Maasmechelen en omstreken maar 10.000 jaar geleden uitstierf.

Een mooi voorbeeld van reuzefauna: bijzonder grote dieren die best lijken op wat we vandaag al kennen, maar dan in een heel groot formaat. Van de holenbeer, grottenleeuw en mammoet kennen we vandaag varianten die we vooral in Afrika en Azië zien: simpelweg beren, leeuwen en olifanten.

Foto: Etsy.com

Zo dus ook het reuzenhert. En dan bedoelen we echt gigantisch: twee meter hoogte van de grond tot aan de schouder. Makkelijk een halve meter groter dan een volwassen paard. En dan nog een gewei tot soms vier meter breed. In bepaalde periodes van het leven kon dat gewei zelfs enkele centimeters per dag groeien.

Het dier is qua looks vergelijkbaar met de eland, maar is officieel verre familie van de vandaag nog levende damhert.

Jagers

Het oermens jaagde ook in Maasmechelen op deze herten, veel meer dan op mammoeten. Jagen op (kleine) herten doen ze vandaag nog steeds, alleen minder stoer dan met speren en tactisch in groep. Tegenwoordig eerder ‘lui’, glurend met verrekijker, warme jas, Jeep, en pint achteraf. 

Het reuzenhert in het American Museum of Natural History. foto: Marco Mariotti
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
7 Antwoorden
 1. Rosanna F. Roberti

  Leuk artikel Marco, er mogen er zeker nog erbij komen,geschiedenis van Maasmechelen en omstreken worden we niet moe,dank je wel om dit te posten.

 2. Lenders Armand

  Klopt In Rekem op het Molenberg terras woonden na de ijstijd 12000 jaar geleden jagers,Federmessers genoemd.professor Marc Debie ,Unief Gent,schreef een boek hierover bekroond in America.

  1. Marcel merlo

   Mooi artikel Marco,
   dankjewel.
   grtn
   marcel

   ps. Die jonge kerel op de foto…ben jij zelf wellicht…🤔8

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.