fbpx

Martine maakte illustraties boek Ooit aan de Maas: “Ik teken nog ambachtelijk”

13
Links het kasteel van Leut met enkele kasteeldochters. Rechts Martine (Foto: Gert Arijs)

Het boek van Ooit aan de Maas heeft een rode draad van illustraties die gebaseerd zijn op een pak informatie. Marco probeerde wat basisschetsen of leverde soms énkel tekst aan, waarna Martine Van Audenhove prachtige tekeningen illustreerde. “Ik teken nog ambachtelijk”, lacht ze.

Anno 2020 wordt er héél vaak digitaal getekend via gesofisticeerde computerprogramma’s. Snelle en straffe resultaten, maar Martine Van Audenhove werkt ambachtelijk wat zoveel wil zeggen als ‘met de hand’.

“Zo werk ik het liefst”, zegt ze. “Digitaal tekenen is niets voor mij, ik moet het blad echt voelen. Het risico van papier is dat je ‘littekens’ en foutjes kan krijgen, maar die werk je er achteraf nog uit met Photoshop.”

Met aquarel krijg je grotere oppervlaktes egaler gekleurd.

Ambachtelijk tekenen vergt veel tijd en energie. Nochtans is Martine naar eigen zeggen een ongeduldige tekenaar. “Als ik een idee krijg, moet dat onmiddellijk getekend worden. Ik heb me een voorraad papier aangeschaft waar ik altijd snel bij kan, of gebruik soms de oude enveloppen op mijn tekentafel. Nooit kan ik zonder.”

Sneller

Hoe gaat ze te werk. Na het maken van een basisschets met potlood, wint ze vooral tijd door het gebruik van aquarel. “Het gaat sneller omdat je meteen grotere oppervlaktes in een mooie egale kleur kan verven. Met kleurpotlood, zwartpotlood en een doezelaar werk ik alles af.”

Martine Van Audenhove. (Foto: Gert Arijs)

Martine tekent al sinds haar kindertijd en kent geen opleiding. Oefenen en experimenteren bleken haar motto. “Dankzij dit project heb ik vooral mijn grenzen verlegd. De opdrachten waren van die grootte, dat ik mezelf wel moest uitdagen en aanscherpen. En dat is alleen maar positief.”

In één grote illustratie stak gemiddeld tussen de 10 á 20 tekenuur. “Aan het verhaal van Franco en Sigemar zat ik het langste, en dan vooral om het perspectief juist te krijgen. Ik heb dat meerdere keren uitgemeten, maar het klopte niet. Toen ik het naderhand op gevoel probeerde, klopte het wel.”

“Los van het tekenen vond ik de onderwerpen ook super interessant. Biologie en geschiedenis interesseren me mateloos, dus dit zijn echt droomopdrachten. Ik kijk al uit naar een volgende samenwerking met Ooit aan de Maas.”

Meer info over Martine via martinetekent.be

Na vele keren opmeten vond Martine het juiste perspectief op gevoel.
Hoe een tekening evolueert van schets naar afgewerkte illustratie.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.