fbpx
De kerk op het oude kerkhof verdween rond 1850, maar Photoshop kan het verleden tot leven wekken. (Photoshop: Mariotti)

Het oud kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas aan de Hemelrijkstraat is het oudste kerkhof van de gemeente, samen met die van Leut. Daar ontstaat meer dan 1.500 jaar geleden Mechelen-dorp.

Even terugspoelen. Het Romeinse rijk stort rond 350 helemaal in elkaar en de Franken – een Germaanse stam – vallen vanuit Duitsland onze regio binnen. Duizenden mensen verdelen zich in kleinere groepen met families en nemen gebied in. De eerste dorpen zijn geboren.

Effectief waar vandaag het kerkplein van Eisden-Dorp, Leut, Mechelen, enz liggen… de basis van elk doorsnee dorpje ontstond toen, daar waar meestal de kerk staat.

Het kerkhof aan de Vaartstraat-Hemelrijkstraat. Hier stond ooit de oude kerk.

Rond de 6-7de eeuw breekt het christendom door en vanaf de jaren 800 worden de eerste houten kerken gebouwd. De mensen worden ook niet meer gecremeerd maar voortaan begraven.

Mechelen-aan-de-Maas krijgt pas in 1100 een eigen kerk, eentje van steen. De andere dorpen volgen ook. Daarvoor moesten Maasmechelaren vele zondagen te voet naar de kerk van Maastricht. 

Waar vandaag het graf van dokter Hauben ligt, stond ongeveer de kerktoren.

Honderden jaren blijven mensen rond de veilige woning van God en het kerkhof wonen, met de pastoor als ‘herder’ van het dorp. Duizenden Maasmechelaren worden er gedoopt en begraven, daar aan de Hemelrijkstraat.

Schuilplaats

De Maas overspoelt geregeld de kerkhofmuur weg, en koeien worden soms zelfs ín de kerk op het droge gehouden. Soldaten vallen doorheen de eeuwen geregeld de dorpen binnen: heel vaak zal het kerkje als schuilplaats dienen. 

De kerk van Mechelen-aan-de-Maas is eigenlijk de ‘nieuwe’ kerk van het dorp.

Rond 1850 is het gebouw na vele herstellingen te fel onderkomen en de parochie bouwt een nieuwe: de kerk aan de Dokter Haubenlaan. De klokken en het originele doopvont uit 1200 verhuizen mee. Van het eeuwenoude kerkje verdwijnt elke steen. De fundamenten steken wel nog in de grond. 

Deze foto is bewerkt, maar geeft een beeld van hoe de kerk van Maasmechelen eeuwenlang centraal op het kerkhof stond.  

Photoshop: een beeld van waar de oude kerk op het huidige oude kerkhof stond.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
5 Antwoorden
  1. Edith Bronckaers

    Prachtige verhalen, voor mij heel leerrijk! Mijn overgrootmoeder Leonie Feront Jaques ligt begraven op dit kerkhof. Verhaal er rond en over kerkhof is fantastisch! Dank u wel!

  2. Thomassen Flor

    Geweldig ,’t kerkje was waarschijnlijk opgebouwd uit mergelblokken met een stompe toren,er bestaat een schilderij van DE Gelissen ,een kopy stond in Oud Mechelen ,waarop t kerkje vaag te zien is op de achtergrond.Groeten en doe zo voort .

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen