fbpx

De tram: moderne tijden in 1900

12
De Rijksweg: links de Joseph Smeetslaan, rechts het gemeentehuis net buiten beeld.

Buurtspoorweglijn 485. Van Maastricht tot Maaseik met haltes in Mechelen-aan-de-Maas en Eisden. Het klinkt als onderdeel van het Spartacusplan midden 2020, maar het is pure geschiedenis.

Begin 1900 liep er een tramlijn over de Rijksweg en maakte deel uit van een groter Limburgers netwerk. Deze halte lag aan het gemeentehuis, rechts net buiten beeld. Links kan je de Joseph Smeetslaan afdraaien.

De tramlijn vervoerde doorheen de tijd veel mijnwerkers richting Eisden, maar vanuit Maastricht kwamen ook veel dagjestoeristen naar ‘De Kik’ om er te zwemmen.

Spartacuslijn

Tal van café’s in de omgeving verwezen naar de tram die begin jaren ‘50 definitief uit het straatbeeld verdween. De Rijksweg maakte plaats voor koning auto en werd de drukste verkeersader van het Maasland.
Grappig hoe de geschiedenis zich 70 jaar later herhaalt en dat Spartacuslijn 2 opnieuw tot in Maasmechelen zal lopen, inclusief grote halte aan het gemeentehuis. Exact op de plaats van deze foto.

Grote verschil is dat Spartacus elektrisch zal rijden en dus niet vervuilend zal zijn.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen