fbpx

De Hulsthoeve aan de Oude Baan

6

Herken je het? De Oude Baan werd in 1723 aangelegd, want de toenmalige leiders in Limburg wilden een degelijke weg die naar de stad Stokkem liep.

Twee jaar later werd langs die ‘Nieuwe Baan’ de Hulsthoeve gebouwd.
Eigenaar was heer Arnold van Wynants, de geestelijke leider van ondermeer Maastricht, Mechelen-aan-de-Maas én Opgrimbie. De hoeve diende jarenlang als rustplaats voor eenzame reizigers die langs de nieuwe weg passeerden.

Ooit werd er een pasgeboren kindje als vondeling gelegd. De baby werd in het bevolkingsregister ingeschreven als “Aan de Hulsthoeve”. Links zie je een acacia die op het moment van de foto uit 1910 al meer dan 200 jaar oud bleek.

Bij het verbreden van de Oude Baan werd de boom helaas gekapt. Vandaag woont de familie Vetrugno in deze woning vlak aan de brug met de E314. 

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen