fbpx

“Burgemeester Smeets huilde en hing onder het stof”: Bombardement 10 mei 1940 in Maasmechelse podcast

2
Links het huis waar Juliette Smeets woont én sterft na het bombardement. Rechts haar broer Theo, op dat moment burgemeester in het dorp. (Foto’s: Archief Marc Smeets)

In de nieuwste podcast ‘Maasmechelen in de Tweede Wereldoorlog’ hebben we het in aflevering 2 en 3 over de inval op 10 mei 1940. Toen begon voor ons de oorlog, en in Mechelen-aan-de-Maas was het meteen een zeer bloederige dag met veel doden als gevolg. Beluister de afleveringen onderaan.

We beschrijven hoe de bommen in de vroege ochtend vallen, en een pak huizen getroffen worden. Zeker die in de omgeving van het kanaal, en de Dokter Haubenlaan. Een deel van het dorp vlucht naar schuilkelders.

(Lees verder onder de foto)

Het gaat om het linkse gebouw dat gebombardeerd werd. Belgische soldaten schoten nog terug vanuit het huis naar de Duitsers aan de overkant van het kanaal.

“Burgemeester Theo Smeets van Mechelen-aan-de-Maas hangt onder het stof na de bombardementen en huilt omdat zijn zus net is overleden”, vertelt Marco in aflevering 2 (10 mei 1940 deel I). De chaos in het dorp met gewonden – waaronder kinderen – is enorm.

WOII-kenner Karsten Conaert vertelt dan weer over de spanning in de bunkers langs de kanaaloever. Daar wachten soldaten op commando’s van hun oversten, maar de telefoonlijnen zijn afgebroken door de bombardementen. Angst en paniek blijven over.

(Lees verder onder de foto)

De Duitsers steken het kanaal over met rubberbootjes.

In aflevering 3 (10 mei 1940 deel II) zoomen we in op het verhaal van soldaat André Neirynck die met zijn strijdmakkers aan de bunkers van Boorsem en Rekem de Duitsers opwacht.

“Hij ziet aan de overzijde van het kanaal plots een Duitse helm boven de dijk uitsteken, en hij vuurt meteen. Raak!”, schetst Karsten.

Beluister de inval van 10 mei 1940 hier beneden

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen