
Elke maand vertelt Riccardo Moro een verhaal over Maasmechelen. Soms waar gebeurd, soms compleet verzonnen. De leukste anekdotes vind je in de kleinste hoekjes. De personages in dit verhaal zijn fictief, maar de feiten wel echt gebeurd. Moro aan het woord.
De geur van zelfgemaakte pizza dringt de neus van Pina Manniello binnen wanneer ze de keuken binnenkomt na school. “Ma, welke pizza’s hebt ge gemaakt?”, vraagt Pina aan haar moeder. “Allemaal met tonijn”, schertst haar moeder.
Pina lust geen vis. Ze neemt de laptop van het kookeiland en gaat ermee naar haar kamer. Ze opent haar internetbrowser en typt het volgende adres in: maps.google.be.
Waar is de tijd dat ik daar met Tina en Mandy naartoe ging om snoep te kopen voor 100 frank? Bij Bastings.

Pina is twee jaar geleden van Opgrimbie naar Mechelen-aan-de-Maas verhuisd. ’t Is niet dat ze heimwee heeft, maar af en toe kijkt ze nog eens met nostalgie terug naar de plaats waar ze is opgegroeid. Ze sleept het Maps-mannetje willekeurig op een straat in Opgrimbie en komt uit op de Heirstraat. Ze klikt verder tot ze bij de Delhaize komt.
Waarschijnlijk openen ze niet eens mijn mail, laat shtaan dat ze die lezen.
“Meh, waar is de tijd dat ik daar met Tina en Mandy naartoe ging om snoep te kopen voor 100 frank? Bij Bastings.” Pina droomde nog verder over haar jaren als jonge tiener en moest denken aan de vijver waar ze zo vaak ging spelen met haar ouders, met haar zus, tijdens haar twee jaar bij Chiro Grömme als Kwik.

“Mah, hoe heet die vijver eigenlijk”, vraagt ze zich opeens af. Pina sleept het geel Maps-mannetje over de kaart richting het kruispunt van de Broekstraat en de Oude Baan. “Aspermanavijver”, zegt Pina luidop. Maar na even verder googelen komt ze tot de ontdekking dat er op de kaart van Google Maps een tikfout staat. De correcte naam is eigenlijk Aspermansvijver.
Pina beslist om naar Google een mail te sturen om hen te corrigeren. “Waarschijnlijk openen ze niet eens mijn mail, laat shtaan dat ze die lezen.”

Een week later vindt Pina het volgende in haar mailbox:
‘Beste juffrouw Manniello,
Op 24 november 2011 deed u een melding van een benamingsfout in Google Maps. We willen je laten weten dat we dit gecorrigeerd hebben. Bedankt voor je feedback.
Met vriendelijke groeten
Stan van Google.’
Pina opent Google Maps, sleept de kaart naar de vijver, zoomt in en leest: Aspermansvijver. “Mincha, die hebben dat gewoon echt veranderd.”

Aspermans verwijst naar de graaf van Rekem D’ Aspremont – Lynden,Rekem was Graafschap met Uikhoven Boorsen Geneuth.TOT 1795 Dan kwam Napoleon verjoeg de graaf,die terug naar Oostenrijk trok, en maakte er landlopers kolonie van,en vanaf 1921 Psygiatrie dus nu 100 jaar in Rekem,waarvan OPZC,in de bos het verlengstuk is,er werken 600 mensen…..
De vijver ligt op het grondgebied Rekem, tevens bron Groenstraatbeek Rekem,de Taverne Aspermans tot in de jaren 80 tig ook, ligt juist voor de veldweg,daar de postbode uit Rekem destijds kms moest omrijden werd dat huis,bij Opgrimbie gezet grenscorrectie.Kende de bewoners goed,liep er tientallen jaren in de ochtend langs.
Och, ik herinner me nog dat die Aspermanavijver heette op Google en dat ik dat zo’n vreemde naam vond! ? Mooi verhaal, keep them coming!
Geweldig ! een straatnaam waard gij hier in Grômme.
groetjes .