fbpx

“1930. 1979. Ludo. W.J.”: deze Maasmechelse boom staat vol oude boodschappen

11
De beuk op het oude kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas staat vol gekrast met boodschappen. foto: OADM

In Maasmechelen op het oude kerkhof aan de Hemelrijkstraat staat een heel bijzondere boom. De stam is helemaal ingekerfd met boodschappen, initialen en data. Ze zou minstens 120 jaar oud zijn.

1979. Ludo. Een hartje met een pijl door. 1930. Ergens meen ik zelfs 1912 of 1917 te zien. Ik ben niet zeker, maar blijf zoeken naar net die extra speciale boodschap die ik vorige keer misschien niet opmerkte.

Ik ken deze beuk al van in mijn kinderjaren. Ze was toen al even groot, en stond toen al even vol gekrast. Zelf voelde ik nooit de drang om er boodschappen aan toe te voegen. Het leek iets uit een tijd ver voor de mijne en ik zou er daarom beter niet aan komen. (lees verder onder de foto)

1930 staat er duidelijk te lezen. foto: OADM

Maar waarom kerft iemand iets in een boom? En vanaf wanneer is een boom ‘kerfwaardig’. Er staat duidelijk 1930, dus bijna 100 jaar geleden moet die boom al bijzonder genoeg geweest zijn om er iets in te vereeuwigen. Ze straalde toen al een bepaalde romantiek uit, dat moet wel. Ze is daar niet de enige boom, maar wel de grootste en meest monumentale.

Haar kruin kijkt neer op heel wat Maasmechelaren, en dan vooral op zij die er niet meer zijn.

Wordt dat vandaag eigenlijk nog gedaan, in bomen kerven?

Haar exacte leeftijd ken ik niet. Ik durf het niet zomaar vragen, maar ik heb haar wel eens geknuffeld. Twee keer kon ik er met mijn armen rond. Na wat opzoeken en berekenen, kwam ik uit op een leeftijd tussen de 120 en 150 jaar. Maximum. (lees verder onder de foto)

Ze is gigantisch en heeft een omtrek van meer dan 4 meter. foto: OADM

Ze stond er dus met zekerheid toen Dokter Hauben nog leefde – overleden in 1921. Zou hij er ooit zelf gestaan hebben? Ik denk het wel.

Ze overleefde WOI en WOII.

Hoeveel Maasmechelaren zouden doorheen de jaren bij haar hebben gestaan? Bezinnend, lachend, kussend, huilend.

Wordt dat vandaag eigenlijk nog gedaan, in bomen kerven? Het is misschien niet digitaal genoeg, en eigenlijk blijf je best af van een gezonde boom. Maar o, wat heeft deze grote dame al wat stormen voelen passeren. En o, wat straalt ze nog steeds. Hopelijk nog minstens 150 jaar erbij.

Luchtbeelden van het kerkhof. De grootste kruin is van de beuk.
De aangrenzende grafzerken schoven mee op met het groeien van de boom. foto: OADM

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
5 Antwoorden
  1. Thomassen Flor

    Mooie boom is op 10 jaar dat ik op het oude kerkhof kom een heel stuk gegroeid.
    Mooi stukje, aan t doden huisje stond nog ene,maar die had hout moeheid en is omgevallen.Groeten en doe samen voort. Flor (ik doe al 10 jaar opzoekingen naar de mensen die er begraven liggen, en heb veel zien veranderen. DE natuur geeft maar neemt ook.)

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen