fbpx

“Wat wist ik ooit van Maaslandse geschiedenis?”: Gluur mee in de boekencollectie van Marco

7
Marco en een deel van zijn boekencollectie, voornamelijk historisch gerelateerd.

Sinds een jaar of zes ben ik mij gaan verdiepen in de Maaslandse geschiedenis en zocht ik naar info op een plek waar iedereen zou beginnen: Google. Ja, je vindt daar héél veel, maar na een tijdje bots je op limieten. Google weet (gelukkig) nog lang niet alles.

Maar waar zoek/ontdek je dan verder?

Jawel, in nieuwe én oude boeken. Bijna zelden ligt de info zo voor het rapen op één of andere muffe pagina. Nee, het is eigenlijk één grote puzzel die je legt. En dan nog: een lokaal weetje kan je pas écht begrijpen indien je de grote geschiedenis erachter kent.

In zes jaar zit ik aan meer dan 100 boeken, in privébezit. Ik heb er echter meer gelezen.

(Lees verder onder de foto)

Het ‘oudere’ gedeelte van mijn boekenkast. Dit gaat om de meest waardevolle exemplaren, los van de tientallen andere boeken in mijn kelder.

Wat kende ik ooit van de Tachtigjarige Oorlog, het protestantisme, Vikingen of Franken, de Belle Epoque, het leven in de 19de eeuw of het ontstaan van ons land. Louis XIV? Versailles? Maastricht? Willem van Oranje? Julius Caesar? Dokter Hauben? Een boer uit Opgrimbie? De familie Stans in Amerika? Wist ik veel!

Maar alle bovenvermelde zaken blijken rechtstreeks of onrechtstreeks met elkaar verbonden aan de Maas. En net door het grote geheel te kennen, begrijp ik de hyperlokale geschiedenis elke dag een beetje beter. Lezen, lezen en nog eens lezen, in vergeten boeken van vergeten auteurs.

Verzamelen

Ik ben eigenlijk geen verzamelaar, want dat leidt tot het verkeerde doel. Maar met sommige parels ben ik wél blij!

(Lees verder onder de foto)

Een afbeelding uit één van de boeken uit mijn collectie, 19de eeuws. Een originele prent van het kasteel van Rekem.

Zoals: de mémoires van Dokter Hauben. Een uitgave over het Graafschap Rekem uit 1860 mét originele prenten van het kasteel. Een natuurhistorisch boekje uit 1828 uit Parijs mét ingekleurde tekeningen van uitheemse dieren.

Of het verslag van ‘De Juli feesten’ uit 1856 toen België zijn 25ste verjaardag vierde met Vilain XIIII als minister van Buitenlandse Zaken (in zeer goede staat!) Of een Parijse ‘modeboek‘ uit 1861 met tips hoe dames zich best gedragen wanneer ze deftig willen overkomen: véél verkocht in die tijd, ook in ons land.

Lezen, lezen en nog eens lezen. Ook in oude archieven, waar echter veel meer tijd in kruipt met dus een hogere drempel. Er is nog véél te ontdekken, nog veel te bestuderen en dus nog veel te puzzelen én vertellen.

‘De Juli Feesten’ uit 1856, een gepubliceerd verslag van drie dagen feest voor het 25-jarig bestaan van ons land. Vilain XIIII is dan minister van Buitenlandse Zaken.
Een natuurhistorisch boekje uit 1828 uit Parijs.
Maaslandse boekjes, soms nog moeilijk te verkrijgen.
Een boek over de familie Vilain XIIII, Duizend jaar Blauw bloed, van auteur Peter De Wilde.
Allerlei oude uitgaves, soms in slechte staat.
De Franse Revolutie, niemand legt dat beter uit dan Johan Op De Beeck.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen