Sinds een jaar of zes ben ik mij gaan verdiepen in de Maaslandse geschiedenis en zocht ik naar info op een plek waar iedereen zou beginnen: Google. Ja, je vindt daar héél veel, maar na een tijdje bots je op limieten. Google weet (gelukkig) nog lang niet alles.
Maar waar zoek/ontdek je dan verder?
Jawel, in nieuwe én oude boeken. Bijna zelden ligt de info zo voor het rapen op één of andere muffe pagina. Nee, het is eigenlijk één grote puzzel die je legt. En dan nog: een lokaal weetje kan je pas écht begrijpen indien je de grote geschiedenis erachter kent.
In zes jaar zit ik aan meer dan 100 boeken, in privébezit. Ik heb er echter meer gelezen.
(Lees verder onder de foto)
Wat kende ik ooit van de Tachtigjarige Oorlog, het protestantisme, Vikingen of Franken, de Belle Epoque, het leven in de 19de eeuw of het ontstaan van ons land. Louis XIV? Versailles? Maastricht? Willem van Oranje? Julius Caesar? Dokter Hauben? Een boer uit Opgrimbie? De familie Stans in Amerika? Wist ik veel!
Maar alle bovenvermelde zaken blijken rechtstreeks of onrechtstreeks met elkaar verbonden aan de Maas. En net door het grote geheel te kennen, begrijp ik de hyperlokale geschiedenis elke dag een beetje beter. Lezen, lezen en nog eens lezen, in vergeten boeken van vergeten auteurs.
Verzamelen
Ik ben eigenlijk geen verzamelaar, want dat leidt tot het verkeerde doel. Maar met sommige parels ben ik wél blij!
(Lees verder onder de foto)
Zoals: de mémoires van Dokter Hauben. Een uitgave over het Graafschap Rekem uit 1860 mét originele prenten van het kasteel. Een natuurhistorisch boekje uit 1828 uit Parijs mét ingekleurde tekeningen van uitheemse dieren.
Of het verslag van ‘De Juli feesten’ uit 1856 toen België zijn 25ste verjaardag vierde met Vilain XIIII als minister van Buitenlandse Zaken (in zeer goede staat!) Of een Parijse ‘modeboek‘ uit 1861 met tips hoe dames zich best gedragen wanneer ze deftig willen overkomen: véél verkocht in die tijd, ook in ons land.
Lezen, lezen en nog eens lezen. Ook in oude archieven, waar echter veel meer tijd in kruipt met dus een hogere drempel. Er is nog véél te ontdekken, nog veel te bestuderen en dus nog veel te puzzelen én vertellen.