fbpx

Waaróm dokter Hauben die buste verdient én hoe de voorouders van Benjamin hem wellicht kenden

8
Benjamin Miermans en Marco Mariotti. (Foto: Mine Dalemans).

“Toen ik als tiener op het oud kerkhof naar de grafzerken van mijn voorouders zocht, stootte ik ooit op dat van dokter Hauben. Erg dat hij helemaal vergeten bleek.” Twintig jaar later kreeg Benjamin Miermans (36) de kans om Théodore Hauben te eren met een permanent kunstwerk. Maar waarom verdient de dokter eigenlijk een buste?

Bestel hier het boek over dokter Hauben.

Een jaar geleden schreef ik het boek ‘Ik ben dokter Hauben’ en haalde ik zijn levensverhaal vanonder het stof. Reden? Zowat iedereen was vergeten wie hij was en had betekend, en het bleek zijn 100ste ‘overlijdensverjaardag’.

Théodore Hauben was een boerenzoon uit Mechelen-aan-de-Maas die het schopte tot professor, mee aan de wieg stond van de gynaecologie en het niveau van geneeskunde in het piepjonge België naar een hoger niveau krikte.

Zelfs de befaamde schrijver Hendrik Conscience was één van zijn patiënten.

(Lees verder onder de foto)

In het muurtje voor het werk staat een mooie quote van hem gegraveerd, uitgevoerd door MasterStone.

Maar waarom heeft het dan zo lang geduurd voor hij op degelijke wijze herdacht werd?

Wel, bij de fusie in de jaren 70 toen de Dorpsstraat de Dokter Haubenlaan werd, moet men zijn waarde ongetwijfeld hebben beseft, door hem die straatnaam te geven. Heemkunde kring Oud Mechele schrijft in de jaren 80 nog eens kort over de man in één van hun uitgaves, maar vanaf dan wordt het het stil.

‘Nooit heeft iemand mij uitgelegd wie hij was’, vertelt een man mij die in de jaren 60 aan het Heilig Hart College studeerde. Ook hij kwam pas in 2021 te weten wie dokter Hauben was.

(Lees verder onder de foto)

Hauben, mijmerend en denkend aan zijn jeugd, met de ogen gesloten.

Allemaal goed en wel, maar verdient zo iemand dan écht een buste en waarom dan, vroeg ik mezelf af.

Waarom net hij…? Los van zijn 101 professionele prestaties ondanks zijn achtergrond als ‘gewone boerenzoon’, gaat het mij vooral om het visionaire dat hij in zich had.

1. De bijzondere schoonheid zien van de paarse Mechelse Heide? Schreef hij al over in 1908.
2. Kwaad worden nadat m’n een eeuwenoude linde kapte in Mechelen? Deed hij in 1870.
3. Zijn patiënten op ‘rustvakanties’ sturen naar het groene Limburg? Adviseerde hij al in 1900.

Minder gekend is zijn afkeer voor de mijnindustrie in onze gemeente. ‘Heide zal plaatsmaken voor fabrieken en schoorstenen, zwarte rook. Zoveel waardevolle natuur zal verloren gaan’, schreef hij in 1908. Vandaag is héél het mijngebied omgetoverd naar Terhills, van stoflong naar groene long.

Een ambassadeur van de Maas anno 1900 die destijds al vertelde wat we in 2022 mooi verpakken in hippe campagnes. En nu gij!

(Lees verder onder de foto)

Benjamin en Marco, met links de buste van dokter Hauben. (Mine Dalemans)

Voor beeldend kunstenaar Benjamin Miermans bleek dit de uitgelezen kans om zijn respect voor Hauben om te zetten in een permanent werk. “Mijn voorouders aan moeders zijde – Repriels – zijn ook van Mechelen-aan-de-Maas, en ik weet hun graven perfect liggen op het oud kerkhof aan de Vaartstraat. Ze liggen niet ver begraven van dokter Hauben. Als ik vroeger langs zijn graf passeerde, vond ik het altijd zo jammer dat hij vergeten was, en het graf er maar somber bij lag.”

“Mijn voorouders gaan hem ongetwijfeld gekend hebben en babbelden er misschien ooit mee… Ik kijk al uit naar meerdere projecten die we vanuit Ooit aan de Maas voor Maasmechelen kunnen uitrollen.”

Bestel hier het boek over Dokter Hauben.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen