fbpx

Schandpalen in Maasmechelen: na stelen van varken of beledigen van pastoor

13


Als je iets mispeuterd had, werd je vroeger aan de schandpaal genageld. Voor een gáns dorp tentoongesteld en indien nodig bekogeld met allerlei dingen. Dat ging zo van de middeleeuwen tot begin 1800.

Maasmechelaren verschenen daar natuurlijk ook, want ze waren lang geleden al niet altijd braaf. Zo’n paal stond meestal centraal in het dorp in de buurt van de lindeboom, die symbool stond voor het gerecht.

In Leut op het kerkplein staan nog drie lindebomen waar ooit de schandpaal stond. In Mechelen-aan-de-Maas stond de paal aan het einde van de Dokter Haubenlaan, onderaan de brug.

Groenplaats Rekem

En de mensen van Boorsem, Kotem en Uikhoven? Die moesten naar Rekem aan het gerechtshof. De drie dorpen hoorden eeuwenlang bij graafschap Rekem. Aan de Groenplaats staat vandaag nog steeds een schandpaal. Benieuwd hoeveel er daar ‘schande’ hebben gemaakt.

Waar we zoal voor gestraft werden: in oude verslagen zien we hoe iémand uit Boorsem gestraft werd na het stelen van een varken, nog iemand na het beledigen van de pastoor en één man uit Boorsem was zelfs verdacht van het ‘bezwangeren’ van een dame uit het dorp. Allemaal in de jaren 1600.

Wie zou vandaag allemaal aan de schandpaal eindigen?

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.