Als je iets mispeuterd had, werd je vroeger aan de schandpaal genageld. Voor een gáns dorp tentoongesteld en indien nodig bekogeld met allerlei dingen. Dat ging zo van de middeleeuwen tot begin 1800.
Maasmechelaren verschenen daar natuurlijk ook, want ze waren lang geleden al niet altijd braaf. Zo’n paal stond meestal centraal in het dorp in de buurt van de lindeboom, die symbool stond voor het gerecht.
In Leut op het kerkplein staan nog drie lindebomen waar ooit de schandpaal stond. In Mechelen-aan-de-Maas stond de paal aan het einde van de Dokter Haubenlaan, onderaan de brug.
Groenplaats Rekem
En de mensen van Boorsem, Kotem en Uikhoven? Die moesten naar Rekem aan het gerechtshof. De drie dorpen hoorden eeuwenlang bij graafschap Rekem. Aan de Groenplaats staat vandaag nog steeds een schandpaal. Benieuwd hoeveel er daar ‘schande’ hebben gemaakt.
Waar we zoal voor gestraft werden: in oude verslagen zien we hoe iémand uit Boorsem gestraft werd na het stelen van een varken, nog iemand na het beledigen van de pastoor en één man uit Boorsem was zelfs verdacht van het ‘bezwangeren’ van een dame uit het dorp. Allemaal in de jaren 1600.
Wie zou vandaag allemaal aan de schandpaal eindigen?
Moest dit de dag van vandaag nog bestaan, zouden we er zoveel nodig hebben dat dit zelfs effect op het regenwoud zou hebben.