fbpx

“Mijn zoon van 14 moét dit lezen!”: dit vinden Maasmechelaren van boek Dokter Hauben

16

Heel wat Maasmechelaren kochten inmiddels het boek over het leven van Dokter Hauben. Ik vroeg de eerlijke mening aan sommigen en dat leidde tot een soort ‘review’. Ingrid, Maria-Anna, Remco en Philippe aan het woord.

  1. Ingrid Gutschoven

“De Dr.Haubenlaan in Maasmechelen, een door iedereen in Maasmechelen goed gekende straat. Ik had daar nooit over nagedacht. Wie is Dokter Hauben?’, ‘waarom heet deze straat zo?’.

“Het boeide mij verrassend veel. Het is een door Marco Mariotti genomen tijdssprong naar het leven en werk van Dokter Hauben. Marco verbaasde mij door het makkelijk leesbare stukje geschiedenis van een bijzondere persoon, de opwekkende interesse door het weergeven van impressies en de foto’s.”

“Dit moest mijn zoon van 14 lezen. Het gaat om geschiedenis, maar ook om een o, zo mooie duidelijkheid en herkenbaarheid in ons dagelijkse simpele leven vandaag. Het is geen saaie weergave, maar een stimulans. Straf, een soort geschiedenis dat raakt op vele manieren.”

2. Maria-Anna Wirix

“Ik groeide op in Maasmechelen, echt pal in het centrum. We woonden op de eerste zijstraat van de Joseph Smeetslaan, één van de namen die geregeld terugkomt in het boek.”

“Hauben blijkt een grote dokter uit een klein dorpje. Een nederig persoon met een grootse visie. Théodore heeft zijn stempel gedrukt op manieren zoals alleen hij dat kan, en dit boek brengt zijn verhaal écht tot leven.”

“Dat het in de ik-vorm geschreven is, heeft het magische effect de lezer terug mee de tijd in te nemen. Alsof je er zelf bij was toen Théodore zijn vader ging vertellen dat hij alweer eens van studierichting wou veranderen, of wanneer hij als jonge dokter zenuwachtig op de dorpel bij graaf Vilain XIIII stond. Meer ga ik uiteraard niet verklappen, je moet het echt zelf lezen, en beleven.”

3. Remco Van Gestel:

“Dankzij dit boek loop ik dokter Hauben eigenlijk achterna.”

“Ik loop door dezelfde straten, langs dezelfde gebouwen, en onder dezelfde kerktoren als hem. Als geboren en getogen Maasmechelaar schrijf ik zo mijn eigen, unieke vervolg aan zijn verhaal.”

4. Philippe Vanheusden

“De Dokter Haubenlaan, we kennen het allemaal, maar ik heb het verhaal achter deze straatnaam nooit gekend, tot voor kort dus.”

“Het werd een aangrijpend relaas over hoop en pech, vallen en weer opstaan, over dingen die destijds in de 19de eeuw niet evident waren. En dan is het prachtig verwoord door de schrijver.”

“Het moment dat de aanstaande schoonzus van dokter Hauben stierf in zijn bijzijn, liet mij niet onberoerd. Machteloos moest hij toezien hoe zijn toekomst uit zijn handen glipte en hij – weeral – van nul moest beginnen. Dat raakte me. Een aanrader voor de koude winteravonden!”

Op zoek naar een kerstcadeau? ‘Ik ben dokter Hauben’ is verkrijgbaar bij:

  • Delhaize Maasmechelen-centrum
  • Standaard Boekhandel Pauwengraaf
  • www.oadm.be/drhauben online te bestellen en thuis geleverd
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen