fbpx

“Ken er mijn weg beter dan ooit”: Hoe ik Brussel leer kennen dankzij Ooit aan de Maas

8

In enkele jaren tijd ben ik onze hoofdstad beter gaan leren kennen en begrijpen. Raar voor iemand die over Maaslandse geschiedenis schrijft? Nee, het is zelfs de oorzaak!

In veel verhalen die ik schrijf, zijn er linken te vinden met onze hoofdstad, maar de meest grote link komt ongetwijfeld via dokter Hauben. Na vier jaar onderzoek ken ik dokter Hauben best goed.

Ik weet waar hij rond 1845 opgroeide in Mechelen-aan-de-Maas of waar hij rond 1855 vertoefde in Oud-Rekem, maar zéker waar hij zijn leven doorbracht in Brussel van 1865 tot aan zijn dood.

Als ik met de trein naar Brussel reis, Brussel-centraal verlaat en honger krijg, eet ik pancakes in Het Egmontpark pal achter The Hotel. Dat is een toren gebouwd op exact de plek waar dokter Hauben bijna 40 jaar woonde. Het huis is helaas gesloopt.

(Lees verder onder de foto)

In dit zaakje op de voorgrond ‘La Fabrique’ eet ik graag. De toren op de achtergrond is gebouwd waar Hauben 40 jaar lang woonde.

Ik weet vandaag waar Hauben les gaf in het Leopoldpark, waar hij de liefde ontdekte aan de Zavel, waar hij graaf Vilain XIIII bezocht in de Luxemburgstraat, waar hij van kunst genoot aan de Gulden-Vlieslaan, waar zijn vrienden woonden aan de Louizawijk, of waar hij oud werd en stierf in Ukkel niet ver van waar tegenwoordig tramhalte Churchill ligt.

Hij toonde mij Brussel door zijn 19de eeuwse bril waardoor ik er vandaag mijn weg beter ken dan ooit. Een verrijking.

Brussel stal mijn hart.

(lees verder onder de foto)

Of de Koninklijke Bibliotheek (KBR), een plek waarvan ik nooit dacht een voet binnen te zetten, maar waar ik me intussen aan een gereserveerde leestafel durf zetten om in een stoffig oud boekje over pakweg Rekem of Stokkem te bladeren, en zo nieuwe verhalen te ontdekken en te delen.

Of om in diezelfde leeszaal op oude leestoestellen microfilmpjes door te nemen waarop ‘Den Eendracht’ staat vereeuwigd, een krant die van 1860 tot 1940 Maaslands nieuws bracht. Een gigantisch tijdsdocument met een rijkdom aan verhalen.

(Lees verder onder de foto)

De leeszaal in de Koninklijke Bibliotheek, waar me al eens aan een leestafel durf zetten.

Het is eindeloos.

Ik zal nog vaak in Brussel zoeken, lezen, snuffelen en zijn. De stad trekt me aan, leert me kijken en duwt me over drempels.

En wie weet gids ik er ooit nog ‘De 19de Eeuwse Dokter Hauben Tour’, voor de échte fans. Is dat niks? 

Koop hier het bijzondere levensverhaal van Dokter Hauben, een boerenzoon die uitgroeide van dorpsjongen tot wereldokter.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen