fbpx

Kasteel Vilain XIIII in Leut: een verhaal van macht, liefde en verdriet – 3/3

13

Het kasteel in Leut. Vilain XIIII. Een vreemde naam die weinig Maasmechels klinkt, maar wél een sprookjesachtige look én verhaal heeft. Aflevering drie.

Het leven op het kasteel in Leut vindt na het overlijden van moeder Pauline stilaan zijn weg. Een deel van de zeven zussen trouwt, minstens twee blijven alleenstaand. Zoé – de oudste van ze allemaal – trouwt als eerste op haar 20ste met iemand van adel. Ze krijgen een dochtertje en noemen haar Pauline.

Foto: Charles rond zijn 50ste.

Papa Charles leert rond 1860 dokter Théodore Hauben kennen en vraagt hem om zijn lijfarts te worden. Hauben groeide op aan de Dorpsstraat – vandaag Dokter Haubenlaan – en leert in Brussel de kunst van de Geneeskunde. Hauben wordt de persoonlijke lijfarts van Charles. De Maas schept een band, zal hij gedacht hebben.

Foto: Dokter Théodore Hauben.

Vilain XIIII en Hauben worden effectief goede vrienden. Hauben verzorgt de burggraaf, kijkt naar hem op en ziet hem zelfs als leermeester. In zijn memoires schrijft Hauben hoeveel verdriet hij had toen Charles stierf in 1878. Het was dankzij hem dat hij in de allerhoogste kringen geraakte.

Charles-Ghislain Vilain XIIII is 50 jaar burgemeester van Leut geweest en wordt toegevoegd aan het familiegraf achter de kerk. Daar liggen ook mama Pauline, en enkele dochters begraven. Je kan het graf vandaag nog steeds gaan bezoeken.

Het familiegraf Vilain XIIII.
Dochter Claire die in 1846 al stierf, ligt er ook begraven.
Eén van de zussen op latere leeftijd. Ik weet helaas niet wie.
Een tweede zus op oudere leeftijd waar ik de naam niet van ken.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
4 Antwoorden
  1. Agnes de Jamblinne

    Bonjour
    Je me demande si les deux portraits non identifiés ne sont pas ceux de Philippine Vilain XIIII (qui avait épousé Marcel Vallet de Villeneuve) et de sa sœur Ghislaine Georgine (qui avait épousé Adrien de Brigode) toutes deux très vite veuves après leurs mariage (elle sont tout deux habillée de noir sur les photos) . Ces deux sœurs ont vécu à Paris et se sont chargées de marier tous leurs neveux .
    D’après les vêtements, les photos doivent dater de la fin 1800 début 1900.
    Vous pouvez me contacter étant donné que j’ai pas mal d’informations sur elles et sur les filles de Charles Vilain XIIII et de Pauline Billehe de Valensart.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen