fbpx

Karel van Lorreinen zorgt voor moord en gruwel

7
Karel IV van Lorreinen.

Één van de grootste smeerlappen die ooit door Maasmechelen trok is dit vreemd figuur. Veel erger dan hem kwamen we niet tegen.

We noteren september 1649, bijna 370 jaar geleden als Karel IV van Lotharingen het Maasland binnenvalt. Hij wordt ‘Karel van Lorreinen’ genoemd. De man heerste over een gebied in Noord-Frankrijk tot hij er wordt verbannen. Samen met zijn legioen van duizenden soldaten, trekt hij richting Limburg waar hij jarenlang van dorp tot dorp gaat. Hij overvalt er kastelen, rooft hele dorpen leeg en steekt duizenden huizen in brand. Honderden mensen sterven.

Zo neemt hij ook het kasteel Van Oensel in, vandaag hoek Heirstraat-Dokterhaubenlaan. Maasmechelaren geven al hun bezittingen en eten af, of ze worden gefolterd. Beeld u in: een gans dorp vól met barbaarse soldaten. De Mechelaren eten effectief bladeren en boomwortels. En ze koken gras om in leven te blijven.

In het voorjaar van 1650 sterven 77 mensen in vier maanden tijd, vooral door uithongering en diarree. De inwoners houden de ene spoedvergadering na de andere. Pas drie jaar later krijgen ze hulp.
De gouverneur van Maastricht stuurt een leger naar het kasteel aan de Dokter Haubenlaan en vecht bijna een héle dag. Zowat alle Lorreinen sneuvelen, de rest slaat op de vlucht. Mechelen was eindelijk weer bevrijd.

Oensel.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
5 Antwoorden
  1. Glenn

    Hey Marco,

    Ik wist niet dat er een foto bestond van dit kasteel. Heb je met zekerheid kunnen achterhalen dat dit een afbeelding is van het “Hof van Oensel” ? In elk geval, fascinerende verhalen! 🙂

    Mvg, Glenn P.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen