Veel mensen uit Leut en Meeswijk weten dat er niet heel ver van het kasteel de koetsierswoning lag. De persoonlijke koetsier van de graaf woonde daar en ‘reed’ hem overal in het Maasland rond. Ik had een gesprek met de achterkleinzoon van de koetsier.
Het moet ergens rond 1860 geweest zijn als Hubert Humblet in Meeswijk komt wonen. De man is dan dertig en komt helemaal uit Visé in het Maasland wonen. Leut en Meeswijk hebben plots een inwoner rondlopen die geen Nederlands spreekt.
“Waarom mijn overgrootvader van Visé naar Meeswijk is verhuisd, weten we niet”, vertelt achterkleinzoon Frans Humblet. “Maar hij werd al snel ‘de Waal’ genoemd. Hij trouwde in die periode met Helena Schurgers, een meisje uit Lanklaar met wie hij meerdere kinderen krijgt.”
(Lees verder onder de foto)
Zeven kinderen in totaal.
‘De Waal’ voelt zich al snel thuis in Meeswijk en woont in een boerderijtje in de Genootstraat. Het klikt blijkbaar héél goed met één van zijn dorpsgenoten: de kasteelheer, Charles-Ghislain Vilain XIIII. Een man van adel, minister van Buitenlandse Zaken én burgemeester van Leut en Meeswijk.
(Lees verder onder de foto)
“Overgrootvader werd dus zijn persoonlijke koetsier. Ik vermoed dat hij die taak kreeg omdat hij Frans sprak en wellicht goed met paarden kon omgaan.”
Het kan bijna niet anders dat dokter Hauben ook bij Humblet in de koets gezeten heeft
Vilain XIIII is in die periode al ver in de 60 jaar en zijn gezondheid verslechtert. Toch blijft hij hard werken, zetelt hij in de Kamer en blijft nog langere tijd minister van Staat. Zijn vele ritjes richting Maastricht, Hasselt of een ander station om tot in Brussel te geraken, gebeuren natuurlijk met paard en kaar. En niemand minder dan de overgrootvader van Frans Humblet is al die tijd koetsier.
Als je het boek over dokter Hauben las, ken je de belangrijke link van hem met Vilain XIIII. Dokter Hauben was zijn privé-arts en nauw bevriend. Hij begeleidde hem zelfs op het sterfbed van de graaf in Leut. Het kan bijna niet anders dat in die vele jaren van vriendschap ook dokter Hauben in de koets heeft gezeten bij meneer Humblet.
(Lees verder onder de foto)
De graaf sterft in 1878 op 75-jarige leeftijd. Koetsier Humblet is dan 48 jaar. “Of hij vanaf dan nog koetsier blijft aan het kasteeldomein, weet ik niet zeker, maar de kans is groot. Naast zijn leven als koetsier had hij nog een kleine boerderij met een zestal koeien enkele varkens en wat kippen. Dat ging zo in die tijd.”
Humblet stierf in 1916 en werd 86 jaar. Het oude koetsiersgebouw is vandaag een B&B in Meeswijk bij Maasmechelen.
Wie meer informatie heeft over de koetsier of het leven in Leut gelinkt aan het kasteel, mag mailen naar marco@oadm.be
Wat leuk! Hubert Humblet is ook een voorouder van mij.
Mijn naam is Sandra Eversdijk-Haanraads.
Ouders: Theodorus Izaak Haanraads en Josephina Theresia Stienen
Grootouders: Joseph Stienen en Elisa Gerardina Derhaeg
Overgrootouders: Martinus Derhaeg en Maria Anna Humblet
Bet-overgrootouders: Hubertus Humblet en Helena Schurgers
De ouders van Hubert Humblet (geboren 16-10-1828 in Visé) zijn Hubert Humblet (geboren 6-12-1799 in ‘s Gravenvoeren en overleden 7 januari 1868 in Visé) en Marie-Therese Bertholet (geboren 2-12-1806 in Visé en overleden 16 januari 1896 in Visé). Ze zijn op 6 augustus 1828 getrouwd in Visé en waren landbouwers in Visé.
Mijn naam, Martin Derhaeg´Janssen
Ouders Anddre (Drei) Dërhaeg Palmaers
Grootouders Martin Derhaeg Maria Anna Humblet
Overgrootouders Hubertus Hublet Helena Schurgers
Alweer een prachtig verhaal.