fbpx

Hubert, de koetsier van graaf Vilain XIIII: “Fier om zijn achterkleinzoon te zijn”

15
Hubert Humblet, de koetsier, begin 1900. (Foto: archief Frans Humblet)

Veel mensen uit Leut en Meeswijk weten dat er niet heel ver van het kasteel de koetsierswoning lag. De persoonlijke koetsier van de graaf woonde daar en ‘reed’ hem overal in het Maasland rond. Ik had een gesprek met de achterkleinzoon van de koetsier.

Het moet ergens rond 1860 geweest zijn als Hubert Humblet in Meeswijk komt wonen. De man is dan dertig en komt helemaal uit Visé in het Maasland wonen. Leut en Meeswijk hebben plots een inwoner rondlopen die geen Nederlands spreekt.

“Waarom mijn overgrootvader van Visé naar Meeswijk is verhuisd, weten we niet”, vertelt achterkleinzoon Frans Humblet. “Maar hij werd al snel ‘de Waal’ genoemd. Hij trouwde in die periode met Helena Schurgers, een meisje uit Lanklaar met wie hij meerdere kinderen krijgt.”

(Lees verder onder de foto)

Leut, begin 1900.

Zeven kinderen in totaal.

‘De Waal’ voelt zich al snel thuis in Meeswijk en woont in een boerderijtje in de Genootstraat. Het klikt blijkbaar héél goed met één van zijn dorpsgenoten: de kasteelheer, Charles-Ghislain Vilain XIIII. Een man van adel, minister van Buitenlandse Zaken én burgemeester van Leut en Meeswijk.

(Lees verder onder de foto)

Vilain XIIII (tekening uit 1857) en het kasteel links.

“Overgrootvader werd dus zijn persoonlijke koetsier. Ik vermoed dat hij die taak kreeg omdat hij Frans sprak en wellicht goed met paarden kon omgaan.”

Het kan bijna niet anders dat dokter Hauben ook bij Humblet in de koets gezeten heeft

Vilain XIIII is in die periode al ver in de 60 jaar en zijn gezondheid verslechtert. Toch blijft hij hard werken, zetelt hij in de Kamer en blijft nog langere tijd minister van Staat. Zijn vele ritjes richting Maastricht, Hasselt of een ander station om tot in Brussel te geraken, gebeuren natuurlijk met paard en kaar. En niemand minder dan de overgrootvader van Frans Humblet is al die tijd koetsier.

Als je het boek over dokter Hauben las, ken je de belangrijke link van hem met Vilain XIIII. Dokter Hauben was zijn privé-arts en nauw bevriend. Hij begeleidde hem zelfs op het sterfbed van de graaf in Leut. Het kan bijna niet anders dat in die vele jaren van vriendschap ook dokter Hauben in de koets heeft gezeten bij meneer Humblet.

(Lees verder onder de foto)

Links, een jonge Théodore Hauben, foto rond 1865 gemaakt.

De graaf sterft in 1878 op 75-jarige leeftijd. Koetsier Humblet is dan 48 jaar. “Of hij vanaf dan nog koetsier blijft aan het kasteeldomein, weet ik niet zeker, maar de kans is groot. Naast zijn leven als koetsier had hij nog een kleine boerderij met een zestal koeien enkele varkens en wat kippen. Dat ging zo in die tijd.”

Humblet stierf in 1916 en werd 86 jaar. Het oude koetsiersgebouw is vandaag een B&B in Meeswijk bij Maasmechelen.

Wie meer informatie heeft over de koetsier of het leven in Leut gelinkt aan het kasteel, mag mailen naar marco@oadm.be

Nog drie generaties Humblet. Hans, Wiebe en Frans. Frans is de achterkleinzoon van de koetsier.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
3 Antwoorden
 1. Sandra Eversdijk-Haanraads

  Wat leuk! Hubert Humblet is ook een voorouder van mij.
  Mijn naam is Sandra Eversdijk-Haanraads.
  Ouders: Theodorus Izaak Haanraads en Josephina Theresia Stienen
  Grootouders: Joseph Stienen en Elisa Gerardina Derhaeg
  Overgrootouders: Martinus Derhaeg en Maria Anna Humblet
  Bet-overgrootouders: Hubertus Humblet en Helena Schurgers

  De ouders van Hubert Humblet (geboren 16-10-1828 in Visé) zijn Hubert Humblet (geboren 6-12-1799 in ‘s Gravenvoeren en overleden 7 januari 1868 in Visé) en Marie-Therese Bertholet (geboren 2-12-1806 in Visé en overleden 16 januari 1896 in Visé). Ze zijn op 6 augustus 1828 getrouwd in Visé en waren landbouwers in Visé.

  1. Derhaeg martin

   Mijn naam, Martin Derhaeg´Janssen
   Ouders Anddre (Drei) Dërhaeg Palmaers
   Grootouders Martin Derhaeg Maria Anna Humblet
   Overgrootouders Hubertus Hublet Helena Schurgers

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen