fbpx

Hoe Jan in de buik wordt geschoten aan het kasteel van Leut

11
Jan Stalmans werd geveld bij een schietpartij achter het kasteel in Leut.

In januari 1911 vindt een schietpartij plaats in Leut, achter het kasteel. Jan Stalmans wordt geraakt en is gewond. Van de daders ontbreekt elk spoor.

In 1911 is het kasteel van Leut nog steeds in het bezit van de twee laatste dochters Vilain XIIII die opgroeiden aan het kasteel.

Naar Leut komen ze nog zelden. De zussen Georgine en Philippine zijn dan weduwe en wonen in Parijs waar ze deel uitmaken van een groepje Belgen uit de hogere klasse.

(Lees verder onder de foto)

Het kasteel bleef in perfecte staat voor het geval de zussen plots vanuit Parijs op bezoek zouden komen.

Aan het kasteel gaat het leven gewoon door. Er wordt gewerkt in de tuin, gepoetst in het kasteel, het hele domein wordt onderhouden. De regel is, dat alles piekfijn moet uitzien voor het geval de kasteeldochters plots opduiken. 

Op het domein en in de nabijgelegen bossen leeft ook veel wild. Jan Stalmans is de jachtmeester en verantwoordelijk voor heel dat gebeuren. Hij schiet geregeld fazanten of ander wild dat in grote pakketten met de trein richting Parijs moet, naar de zussen. Het blijft tenslotte ‘hun wild’.

(Lees verder onder de foto)

Jan Stalmans is jachtmeester en één van de personeelsleden aan het kasteel.

In de nacht van 3 januari 1911 sluipen enkele stropers op het kasteeldomein rond. De hond van Stalmans blaft wellicht, waardoor de jachtmeester gealarmeerd wordt. 

De man gaat door het donker het gebied in, en betrapt de stropers op heterdaad. Hij aarzelt niet, en stapt meteen op de jagers af, maar één van hen vuurt een schot af.

Stalmans wordt geraakt in de buik en loopt in allerijl terug naar het kasteel. Hij verliest bloed, maar blijkt nooit ernstig gewond. Of de daders ooit gepakt worden, is niet duidelijk.

Joannes Stalmans is op het moment van de schietpartij 66 jaar, en heeft dan 11 kinderen. Hij is weduwnaar en overlijdt enkele jaren later. Er leven nog steeds verre nazaten van hem in Leut.

(Lees verder onder de foto)

Het kasteelpark rond 1920. Zo zag het wellicht ook uit toen Stalmans er enkele stropers betrapte.

Bestel hier de boeken van Ooit aan de Maas waarin je veel over Leut en Vilain XIIII ontdekt

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen