fbpx

Het trieste einde van Francois Drutti in 1952

2
Francois Drutti in 1952, compleet onverwacht. (Foto: Ooit aan de Maas)

Voor de zoveelste keer kwam ik onlangs op het historische kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas, en ik denk daar soms elk graf al van buiten te kennen, maar dat is dus zeker niet zo.

Zo merkte ik het graf van Francois Drutti op. Het ligt bijna aan de ingang en ik liep er al zo vaak langs. Dit keer viel mijn oog op het fotootje van Drutti. Dat is de foto van een jongeman.

17 jaar ocharme, toen hij stierf. En blijkbaar in Genk. De Drutti’s hebben roots in Mechelen-aan-de-Maas, maar ik wil weten waarom deze tiener al zo vroeg moest sterven.

Zijn exacte sterftedatum zal ik wel in het bevolkingsregister kunnen terug vinden. Maar dan staat daar niet per se hoe de man stierf. Het krantenarchief uit 1952 kan mij wel helpen.

(Lees verder onder de foto)

Het graf van Francois Drutti.

In Le Soir van 6 juli 1952 staat het in 4 zinnen uitgelegd. De 17-jarige Francois Drutti is betrokken geraakt bij een ongeval op de Kruindersweg in Eisden. Bij het verplaatsen van een frituurwagen van de kermis, kantelt de wagen om. Francois komt onder de frituurwagen terecht, wordt nog met spoed naar het Sint Janziekenhuis in Genk overgebracht. Maar daar sterft hij.

Zo raar, dat ik nu plots weet hoe dit graf een – eerder klein – verhaal krijgt.

Ik weet dat de Drutti’s aan de kermis zijn gelinkt, tot op vandaag in Maasmechelen. Kennen zij dit verhaal zelf? Ik vermoed van wel. De zomer van 1952 zal er voor de familie één van veel verdriet geweest zijn.

Wie mij meer kan vertellen over het leven van Francois Drutti, mag mij altijd contacteren via marco@oadm.be

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen