fbpx
Het kasteel van Leut in de herfst.

“‘Ligt hier een kasteel? Dat wist ik niet.‘ Een uitspraak van Maasmechelse 17-jarigen. Ik kan mijn oren niet geloven. Tijd voor actie.”

“Ligt hier een kasteel?” Ik kon mijn oren niet geloven. Leut, 2018. Met de oudste groep van Chiro Maasmechelen wilde ik een cluedospel spelen. Waar spannender dan op een kasteeldomein? Ongeveer met acht waren ze, jongens en meisjes tussen 15 en 17 jaar. En slechts ééntje wist dat er een kasteel lag. Een ander was er al eens met haar ouders geweest. Met de fiets, dacht ze. De rest kwam uit de lucht gevallen.

Geen verwijt naar die jongeren toe, maar hoe kan het dat een tiener niet weet dat er een kasteel in zijn eigen gemeente ligt? Niet het kapelletje in Mazenhoven langs de dijk, maar het énige kasteel hé. Wie had ze dat moeten leren? De school? De ouders? De oudere broer of zus? Vanzelf gaan ze het niet ontdekken op Facebook. 

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen