fbpx

Graf Dokter Hauben na vele jaren opgefrist

27
Een klein beetje Allerheiligen voor dokter Hauben.

Het graf van dokter Theodoor Hauben (1835-1927) is eindelijk opgefrist. De zerk hing al jaren vol mos, de letters waren onleesbaar en bijna niemand wist wie er lag begraven. Een klein beetje Allerheiligen voor deze grote meneer.

Bekijk hier hoe Masterstone van Bjorn Gubbels het graf opfriste.

Even terugblikken: Theodoor Hauben was een ‘boerenzoon’ uit Mechelen-aan-de-Maas die het uiteindelijk schopte tot professor in de Geneeskunde. Hij behoorde na een lange carrière tot de Belgische en zelfs Europese top.

Hauben stierf in 1927 en eindigde op het kerkhof van Mechelen-aan-de-Maas. Zijn graf zag slecht uit, de letters onleesbaar. Helemaal anoniem en vergeten lag hij daar, onze Maasmechelse oerdokter. 

Zo zag zijn graf enkele maanden geleden uit. Bijna niemand die wist wie er lag.

Bjorn Gubbels

Na de driedelige reeks over dokter Hauben enkele weken geleden, kreeg ik heel wat reacties. Zo ook van Bjorn Gubbels die vrijwillig aanbood het graf van Hauben te laten reinigen. Woorden werden daden, en we gingen samen aan de slag.

Zijn collega Steven leverde uitstekend werk. De naam, geboortedatum, eigenlijk alles kwam tevoorschijn en de anonimiteit verdween. Vandaag is het Allerheiligen, en gedenk ik dokter Hauben, de man die zijn droom achterna ging en uit de schaduw van de kerktoren durfde treden in de jaren 1800.

Steven, één van de werknemers van MasterStone Gubbels leverde knap werk.
De letters zijn in het echt nog beter leesbaar, maar de tand des tijds heeft de steen beschadigd.
“Zijn leven was een toonbeeld van werkzaamheid, onbaatzuchtigheid, zelfverloochening en plichtsbesef. De familie.” Dat staat onderaan te lezen op de zerk.
Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
12 Antwoorden
  1. Jean-Pierre Hoebus

    Ik kan geen genoeg krijgen van dit soort pagina’s. Jos Bemong heeft ook zo een pagina over MM. Ik heb ooit eens een wandeling van de heemkundige kring meegelopen o.l.v. Dhr. Scheurmans. Fantastisch wat ik allemaal te weten ben gekomen van Mechelen aan de Maas! Dikke proficiat met je site, ik zal er regelmatig in grasduinen 😉 …. maar vooral bedankt dat je ons meeneemt naar het verleden van onze gemeente.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen