De Maaslandse dorpjes – of wat er al van was opgericht – bestonden meer dan duizend jaar geleden uit houten en lemen huisjes, schuren, stallen, en soms zelfs kerkjes. Het christendom was vanaf de jaren 700 ook bij ons stilletjes ingeburgerd.
We kunnen er van uit gaan dat het hier in de vroege middeleeuwen relatief rustig was en best veilig in een doorsnee Maasdorp. Maar dat veranderde drastisch toen Het Grote Heidense Leger onze richting uitkwam.
De Vikingen – of Noormannen genoemd – kwamen vanuit Scandinavië naar West-Europa.
Engeland, Frankrijk, Nederland kreeg bezoek en in het jaar 880 vielen zij het Maasland binnen. Ze moeten destijds nogal hebben opgekeken!
(Lees verder onder de foto)
Van 880 tot 882 voeren Vikingen effectief over onze Maas. Zij kwamen vanuit Denemarken. Dat deden ze met grotere boten, maar ook met kleinere vele lichtere bootjes. Ideaal om snel aan land te gaan, een overval te plegen en de boten rap weer het water in de duwen. Soms sleepten ze de lichte bootjes zelfs van de ene rivierarm naar de andere, gewoon over het land.
Winterkamp
Vanuit hun winterkamp ‘Aschloa aan de Maas‘ voeren ze naar grotere steden, abdijen en kloosters in Maastricht, Tongeren en Luik om er te onderhandelen, en vooral om te plunderen.
(Lees verder onder de foto)
De grote historische vraagt blijft waar het winterkamp ‘Aschloa’ dan was opgericht? Het was een soort ‘tijdelijke verblijfplaats’ om niet per se terug te keren naar Denemarken, maar om een periode ter plaatse te blijven. In oude geschriften wordt gesproken over ‘Aschloa aan de Maas’.
Tot op vandaag is dat officieel nog niet aan een dorp toegekend, maar héél wat historici menen ‘Elsloo‘ eraan te linken. Uit bepaalde studies zou het zelfs om zone aan de Maas gaan dat vandaag in Mechelen-aan-de-Maas ligt, een gebied dat in die periode bij Elsloo hoorde.
Lag het Vikingenkamp in Maasmechelen? Zekerheid is er absoluut niet.
In een volgende artikel toon ik voorwerpen die de aanwezigheid van Vikingen in onze regio aantonen.
Meer lezen over Vikingen aan de Maas? Bestel dan het boek ‘Ooit aan de Maas – Een reis door de tijd’
Boeiende verhalen die onze locale geschiedenis terug uit de vergeethoek halen.
Bedankt Marco!