fbpx

En toen kwamen de Vikingen: “Ze zijn zeker over onze Maas gepasseerd”

16
Een reconstructie van Vikingen die over de Maas varen doorheen ons Maasland.(Photoshop: Frank Quax)

De Maaslandse dorpjes – of wat er al van was opgericht – bestonden meer dan duizend jaar geleden uit houten en lemen huisjes, schuren, stallen, en soms zelfs kerkjes. Het christendom was vanaf de jaren 700 ook bij ons stilletjes ingeburgerd.

We kunnen er van uit gaan dat het hier in de vroege middeleeuwen relatief rustig was en best veilig in een doorsnee Maasdorp. Maar dat veranderde drastisch toen Het Grote Heidense Leger onze richting uitkwam.

De Vikingen – of Noormannen genoemd – kwamen vanuit Scandinavië naar West-Europa.

Engeland, Frankrijk, Nederland kreeg bezoek en in het jaar 880 vielen zij het Maasland binnen. Ze moeten destijds nogal hebben opgekeken!

(Lees verder onder de foto)

De Maas vandaag, braafjes in haar bedding. In de tijd van de Vikingen bestond ze uit meerdere brede zij-armen.

Van 880 tot 882 voeren Vikingen effectief over onze Maas. Zij kwamen vanuit Denemarken. Dat deden ze met grotere boten, maar ook met kleinere vele lichtere bootjes. Ideaal om snel aan land te gaan, een overval te plegen en de boten rap weer het water in de duwen. Soms sleepten ze de lichte bootjes zelfs van de ene rivierarm naar de andere, gewoon over het land. 

Winterkamp

Vanuit hun winterkamp ‘Aschloa aan de Maas voeren ze naar grotere steden, abdijen en kloosters in Maastricht, Tongeren en Luik om er te onderhandelen, en vooral om te plunderen.

(Lees verder onder de foto)

Zo zag een dorpje aan onze Maas in de vroege middeleeuwen mogelijk uit. (Photoshop: Frank Quax)

De grote historische vraagt blijft waar het winterkamp ‘Aschloa’ dan was opgericht? Het was een soort ‘tijdelijke verblijfplaats’ om niet per se terug te keren naar Denemarken, maar om een periode ter plaatse te blijven. In oude geschriften wordt gesproken over ‘Aschloa aan de Maas’.

Tot op vandaag is dat officieel nog niet aan een dorp toegekend, maar héél wat historici menen ‘Elsloo‘ eraan te linken. Uit bepaalde studies zou het zelfs om zone aan de Maas gaan dat vandaag in Mechelen-aan-de-Maas ligt, een gebied dat in die periode bij Elsloo hoorde.

Lag het Vikingenkamp in Maasmechelen? Zekerheid is er absoluut niet.

In een volgende artikel toon ik voorwerpen die de aanwezigheid van Vikingen in onze regio aantonen.

Meer lezen over Vikingen aan de Maas? Bestel dan het boek ‘Ooit aan de Maas – Een reis door de tijd’

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.
1 Antwoord

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen