fbpx

Een brief uit Opgrimbie in volle oorlogstijd: “Wat hebben wij u misdaan, Maria?” DEEL I

6

Ik stootte recent op een postkaartje uit oktober 1915. Een klein briefje verstuurd in volle Eerste Wereldoorlog vanuit Opgrimbie. Jacob Vanderhallen is de afzender en hij schrijft wellicht naar zijn zus Maria. De context is niet helemaal duidelijk. Iemand die meer weet?

– Lees hieronder de brief integraal –

Opgrimby, den 17 oktober 1915

Beminde Maria,

Bij deze kom ik u te laten weten alvast wij allen nog goed gezond zijn, hetgeen wij van u ook hopen, ofschoon wij zoolang niets meer gehoord hebben van u. Wat wij u misdaan hebben weet ik niet, gij kunt toch altijd met den eenen of met den anderen iets laten weten.

Gij moet u den kop maar niet laten volhangen van anderen die u komen zeggen dat wij hier alles opmaken. Zoowat moet gij maar niet geloven, indien gij verstand hebt, dan weet gij dat ook.

Maria, gij weet in welken toestand wij nu verkeeren, als soms wat is dan, dan moeten wij het maar vergeten.

Indien gij wat geld bijeen gespaard hebt, zo wil ons dan wat helpen in dezen nood, want de armoede is veel te groot. Veel bijzonders kan ik u niet laten weten en eindig met de complimenten van ons allen en verwacht een klein antwoord.

De complimenten van mij aan Margaretha. 
Jacob Vanderhallen

In deel II vertel ik meer over de context die we nu al weten.

Over de auteur

Marco Mariotti (30) groeit op in Maasmechelen en is als kind gebeten door geschiedenis, aardrijkskunde en natuur. Op zijn 22ste wordt hij journalist in Limburg, aan informatie geraakt hij bijna verslaafd. Lokale geschiedenis boeit hem altijd al, maar pas in 2017 slaat de vonk over als in Eisden-Dorp archeologische resten worden ontdekt bij werken op het Vrijthof.

Laat een opmerking achter

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Gerelateerde verhalen